Награда LUX на публиката 2021 – гласуване

Филмовите дни LUX, организирани от Бюрото на Европейския парламент в България, Ви дават свободен достъп до трите филма, номинирани за Награда LUX на публиката 2021. Гледайте ги между 26 април и 9 май и дайте Вашия глас, за да определите носителя на приза.
 
Награда LUX
Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas за пръв път правят зрителите част от Наградата LUX за кино. Призът е символ както на ангажимента на Европейския парламент към културата, така и на качественото европейско кино, което достига до сърцевината на публичния дебат. Каним Вас, европейската публика, да станете активен участник, като гледате и гласувате за любимите си филми.

Бюрото на ЕП в България организира Филмовите дни LUX 2021, за да Ви даде възможност да гледате безпрепятствено номинираните филми. Тяло Христово на Ян Комаса и „Колектив“ на Александър Нанау ще бъдат налични напълно свободно в периода 26 април – 9 май 2021 г. в платформата Festival Scope (броят на прожекциите е ограничен). „Още по едно“ на Томас Винтерберг ще бъде прожектиран с вход свободен на 9 май (неделя) от 16:00 часа в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37).

Награда LUX на публиката 2021

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма – „Тяло Христово“ на Ян Комаса (Полша, Франция, 2019 г.), „Колектив“ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург, 2019 г.) и „Още по едно“ на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция, 2020 г.). И трите ленти бяха високо оценени от критиката и публиката през последните две години. „Тяло Христово“ беше в надпреварата за „Оскар“ в категорията най-добър международен филм през 2020 г., а „Колектив“ и „Още по едно“ се борят за престижните статуетки през тази година с по две номинации.

Наградата LUX на публиката има нужда от Вашия глас, за да изберем победителя. След като гледате някой от номинираните филми, влезте на https://luxaward.eu/bg#voting и му поставете оценка, като използвате системата за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка). Гласуването започна на 13 декември 2020 г. Можете да подадете своя глас или да промените оценката си до 23 май 2021 г., когато гласуването приключва. Валидна е единствено последно подадената оценка.

Как да гледате филмите

Трите претендента за приза ще бъдат част и от специалните Филмови дни на Наградата LUX, които ще бъдат организирани от Бюрото на Европейския парламент в България. 

Филмите „Колектив“ и „Тяло Христово“ ще бъдат налични в платформата FestivalScope със свободен достъп от 26 април до 9 май включително: Festival Scope | LUX AUDIENCE AWARD 2021 for Film Lovers. 

  • Ако използвате платформата Festival Scope за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес; 
  • Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията;
  • Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг.

„Още по едно“ – една прожекция в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37), на 9 май 2021 г., неделя, от 16:00 ч. Вход свободен. Можете да вземете своя пропуск предварително от касата в Дома на киното.

Подбрани на случаен принцип участници ще получат награда: Като гласувате, получавате шанс да участвате в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент в Страсбург, или на следващата церемония по връчване на наградите на Европейската филмова академия през декември 2021 г.

Етикети: , , ,