Филм с българско участие сред трите финалиста за филмовата награда LUX

LUX 2017

На пресконференция, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви трите филма, които ще си оспорват първото място за филмовата награда LUX за 2017 г.:

–  „120 удара в минута“ (Beats per Minute), режисьор Робин Кампийо – Франция

–  Sámi Blood, режисьор Аманда Кърнел – копродукция на Швеция, Дания и Норвегия

–  „Уестърн“ (Western), режисьор Валеска Гризебах – копродукция на  Германия, България и Австрия

На този линк е интервюто на Виктор Чучков, директор на „Чучков Брадърс“, копродуцент на филма „Уестърн“, специално за Информационното бюро на Европейския парламент в София.

Тази година се провежда 11-ото издание на филмовата награда LUX и с гордост представяме официалния конкурс по време на пресконференцията на нашия най-стар партньор: Венецианските дни (Giornate degli Autori), с който вече девет години Европейският парламент си партнира за наградата.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза: „Наградата LUX не само доближава киното до гражданите, но и Европа до европейците. Чрез тази награда ЕП насърчава и подкрепя европейската филмова индустрия във време, когато тя е застрашена от все по-нарастващото присъствие на онлайн платформи, които са предмет на ограничена регулация в сравнение с традиционния филмов сектор. Нашата европейска идентичност включва различни традиции и културни особености, но и общи ценности: справедливост, свобода, толерантност. От създаването си наградата LUX обедини стотици режисьори, дистрибутори и продуценти, които затвърждават уникалната ни европейска идентичност.“

От октомври до декември филмите „120 удара в минута“, „Sámi Blood и „Уестърн“ ще бъдат в центъра на филмовите дни LUX 2017 и ще бъдат излъчвани в над 50 града и множество фестивали в 28-те страни от ЕС. Продукциите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и всички европейци ще могат да открият тези филми за себе си и да се идентифицират с разглежданите в тях теми.

Именно това прави инициативата на Европейския парламент толкова уникална: чрез създаването на рамка за европейско публично пространство, филмовата награда LUX е инструмент, който показва комплексния характер на европейската идентичност, като представя и интерпретира действителността на европейските успехи и предизвикателства.

Тазгодишните филмови дни LUX отново ще се възползват от сътрудничеството между информационните бюра на Европейския парламент и бюрата на Творческа Европа, програма МЕДИЯ, за да се повиши популярността и да се разшири аудиторията им.

Трите филма от официалния конкурс за филмовата награда LUX 2017 – многообразие от теми и жанрове

Трите филма в официалния конкурс представят стремежа на наградата LUXда обхване невероятното разнообразие от жанрове и нюанси, както никога досега:

Третият филм на Робин Кампийо проследява група активисти, които се борят да привлекат вниманието към проблема със СПИН във Франция през 1992 г. и за по-бърз напредък в областта на изследванията и превенцията на болестта.

Дебютният филм на Аманда Кърнел разказва живата история на младо момиче от Лапландия, което мечтае за различен живот и напуска общността си поради расисткото отношение, на което е изложена.

Третият филм на Валеска Гризебах представя историята на група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България, като използва елементи от класическия уестърн, за да разгледа теми като икономическата имиграция и интеграцията.

Трите филма финалисти ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз, а филмът победител, избран от членовете на Европейския парламент, ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания. Той ще получи и подкрепа за разпространението му на международната сцена.

10-те филма от официалната селекция на филмовата награда LUX 2017 са, както следва (подредени по азбучен ред):

  1. „120 удара в минута“ (120 Battements par minute) на Робин Кампийо – Франция;
  2. „A Ciambra“ на Джонас Карпиняно – Италия, Бразилия, САЩ, Франция, Германия,  Швеция;
  3. „Белгийският крал“ (King of the Belgians) на Питър Бросен и Джесика Удуърт – Белгия, Холандия и България;
  4. „Другата страна на надеждата“ (Toivon Tuolla Puolen) на Аки Каурисмаки -Финландия, Германия;
  5. „Каменно сърце“ (Hjartasteinn) на Гудмундур Арнар Гудмундсон – Исландия, Дания;
  6. „Лято 1993“ (Estiu 1993) на Карла Симон – Испания;
  7. „Последното семейство“ (Ostatnia rodzina) на Ян Матушински – Полша;
  8. „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – България, Гърция;
  9. „Sámi Blood“ (Sameblod) на Аманда Кърнел – Швеция, Дания, Норвегия;
  10. „Уестърн” (Western) на Валеска Гризебах – Германия, България, Австрия.

Етикети: , , , , ,