Кандидат за картина на месеца на copyrights.bg – Деси Иванова

Скъпи читатели, конкурсът Картина на месеца на сайта за авторско право copyrights.bg продължава. На редакционния ни имейл пристигна много приятно предложение от Велико Търново. Автор на картината е Десислава Иванова, на 17 г. Деси е ученичка в Американски Колеж Аркус в старата столица. Рисуването за нея е хоби, казва, че няма много време да го развива, но според нас се справя много добре.

Ето и нейната картина:

desi

Проведохме блиц интервю с Десислава и ето какво сподели тя:

  1. Какво е първото нещо, което ти идва наум като чуеш „авторско право“?

Мъгляво понятие, което на теория предоставя някаква защита на твореца, но на практика трудно можеш да се пребориш за правата си.

  1. Освен в сферата на музиката, къде според теб има нужда от закрила на авторското право?

Надали ще мога да изброя всички сфери, в които трябва да има закрила на авторското право,  защото те са наистина много. Започвам с изкуството като цяло, защото там има много имитации на шедьоври, в резултат на което те се обезличават и се превръщат в кич. Продължавам с литературата, където има безброй опити за плагиатство (тук дори не включвам ученическата гилдия). Ако трябва да се задълбочим, дори преводът на едно литературно произведение трябва да е защитен с авторско право, защото той сам по себе си е неповторимо авторско произведение. Същото важи и за облеклата, обувките и аксесоарите с художествена стойност, лого дизайните… всъщност всичко, в направата на което е вложено творчество и индивидуалност.

  1. Мислиш ли, че творците в България получават адекватно възнаграждение за авторските си права?

Мисля, че творците в България определено не получават адекватно възнаграждение за авторските си права, като това е пряко свързано с ниския стандарт на живот в България, макар това да не е единствената причина.

В конкурса Картина на месеца“ могат да участват художници и фотографи от различни възрасти без изискване да бъдат професионалисти. Единственото ни изискване е да ни изпратите оригинално произведение с добра резолюция. Темата е без ограничения, ще се радваме да видим вашите идеи.

Изпращайте ни снимки на вашите творби на адрес editor@nullipbulgaria.com, заедно с трите си имена, email, телефон за контакт, снимка и кратка информация за автора.

Комисия-жури оценява работите. Най-интересните предложения публикуваме на страниците на сайта за авторско право – copyrights.bg. В края на месец ноември ще представим на вашето внимание всички изпратени кандидатури и вие, нашите читатели, ще изберете „Картина/снимка на есен 2015“. За награда на публиката ще се борят всички кандидати, независимо дали са били обявени от нашата комисия-жури за победител за месеца.

Всяка картина, която бъде обявена за месечен победител в конкурса на сайта за авторско право copyrights.bg, става и снимка на корицата в нашия фейсбук профил.

Етикети: , , , , , ,