Кандидат за картина на месеца на copyrights.bg – Светла Алексиева

Скъпи читатели, представяме на вашето внимание следващата творба, изпратена на редакционния ни имейл, за да участва в конкурса на сайта за авторско право copyrights.bg. Нейн автор е Светла Алексиева от Велико Търново. Хоби на Светла е плъстенето, обича и да рисува. За своето хоби казва, че е занимателно и дава възможност за въображение и творчество.

Светла участва в нашия конкурс с една от своите творби – картина от вълна, изпълнена с техниката мокро и сухо плъстене.

авторско право

Проведохме блиц интервю със Светла и ето какво сподели тя:

  1. Какво е първото нещо, което ти идва наум като чуеш „авторско право“?

Когато чуя авторско право се сещам за това, че трябва да уважаваме чуждия труд. Авторското право предполага, че един човек или група от хора са вложили творчество и труд, за да създадат своето произведение. То е полезно за останалите хора или просто им носи радост. Но за да го ползваме за собствени цели, ние трябва да познаваме добре Закона за авторското право и сродните му права.

  1. Освен в сферата на музиката, къде според теб има нужда от закрила на авторското право?

За всяко произведение /обект/, където има вложено лично творчество и труд.  Творчеството предполага, че влагаш нещо много лично, нещо от себе си. Твое е правото да го подариш, продадеш или просто да откажеш разпространението на произведението си. Трудът е свързан с усилия и време. А времето на всеки човек е много ценно. Интелектуалната собственост във всичките й проявления трябва да бъде защитена.

3. Мислиш ли, че творците в България получават адекватно възнаграждение за авторските си права?

Честно казано нямам представа за възнагражденията на творците, свързани с авторското право.

В конкурса „Картина на месеца“ могат да участват художници и фотографи от различни възрасти без изискване да бъдат професионалисти. Единственото ни изискване е да ни изпратите оригинално произведение с добра резолюция. Темата е без ограничения, ще се радваме да видим вашите идеи.

Изпращайте ни снимки на вашите творби на адрес editor@nullipbulgaria.com, заедно с трите си имена, email, телефон за контакт, снимка и кратка информация за автора.

Комисия-жури оценява работите. Най-интересните предложения публикуваме на страниците на сайта за авторско право – copyrights.bg. В края на месец август ще представим на вашето внимание всички изпратени кандидатури и вие, нашите читатели, ще изберете „Картина/снимка на лято 2015“. За награда на публиката ще се борят всички кандидати, независимо дали са били обявени от нашата комисия-жури за победител за месеца.

Всяка картина, която бъде обявена за месечен победител в конкурса на сайта за авторско право copyrights.bg, става и снимка на корицата в нашия фейсбук профил.

Етикети: , , , ,