Дело за пропуснати ползи от права за трилогията „50 нюанса сиво“

права - 50 нюанса сивоПрез 2011г., Лин Педроса е част от The Writers Coffee Shop, малка независима издателска компания за електронни книги, която първа публикува трилогията “50 нюанса сиво” от британската авторка Е. Л. Джеймс като електронна книга и книга за печат при поискване. Правата на станалата по-късно особено известна книга са продадени на Random House, в резултат на което по света се продават над 100 милиона копия. Само за един уикенд, филмът, базиран на първата част от трилогията носи $81.7 милиона приходи в САЩ и Канада.

През май 2014г. Лин Педроса завежда дело срещу вече бившата си бизнес партньорка Аманда Хейуърд за това, че я е заблудила да подпише споразумение, което и пречи да получи справедлив дял от авторските и лицензионните възнаграждения за трилогията “50 нюанса сиво”.

Съдът в Форт Уърд, Тексас, издава постановление в полза на ищцата. От документите по делото става ясно, че Хейуърд е подписала договор от името на Тhe Coffee Shop с Random House за правата на „50 нюанса сиво“ в замяна на големи суми под формата на авансови плащания, както и на бъдещи обезщетения за права, но е оформила документите по такъв начин, че всички плащания да съм лично към нея, а не към партньорската компания.

След съдебен процес в продължение на девет дни, съдебният състав постановява, че Педроса е един от четиримата първоначални собственици на The Writers Coffee Shop и че Хейуърд си е послужила с измама, за да преструктурира общата им компания, по такъв начин, че да запази плащанията, произтичащи от сделката с с Random House за себе си. Финансовите щети ще бъдат постановени на последващо съдебно заседание, след като съдебната експертиза определи точния дял от възнагражденията, на който има право г-жа Педроса.

*Печат при поискване или „print on demand” представлява печатна технология и бизнес процес, при който нови книги или друга продукция се отпечатват веднага след поръчването им от клиента, в случая – издателството, автора или читателя. Това е и основната разлика с традиционния модел за изработка на книги, при който не е икономически целесъобразно да се печатат единични бройки книги, а целия тираж е предварително отпечатан, на база на личната преценка наиздателя за търсенето на пазара.

Надежда Драгомирова

По материали от чуждестранни медии

Етикети: , , , , ,