Да докоснеш Мона Лиза

Мона Лиза

Getty Images

Във всеки музей по света могат да се видят надписи „Моля, не пипайте!“. Такива липсват в най-новата специална изложба на известния Museo del Prado в Мадрид, предназначена изключително за незрящи посетители на музея.

Първата по рода си, базираща се на иновации и технологии изложба ‘Hoy toca el Prado’ (‘Докосни Прадо‘) предлага шест произведения, копия на шедьоври, които вече могат да бъдат намерени в музейните колекции. Съществува само една разлика – картините могат да бъдат пипани. Включените картини са „Портрет на аристократ с ръка положена на гърдите“ на Ел Греко, „Чадърът“ на Гоя, „Аполон в ковачницата на Вулкан“ на Веласкес, „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, „Натюрморт с ябълка, цветя и стъклени съдове“ на Хуан ван дер Амен.

Копията са създадени с помощтта на сложна 3D технология, която позволява на посетителите да добият представа за текстурната сложност на някои от съкровищата в света на изобразителното изкуство. Техниката, която включва специално мастило и ултравиолетова светлина, запазва оригиналните цветове, докато придава изпъкналост  на произведенията. Проектът е разработен в сътрудничество с професионалисти в сферата на зрителните нарушения.

Изобразяването включва и дидактични материали, като текстове на брайлова азбука, аудио ръководства и непрозрачни очила, целящи по-пълноценно преживяване за напълно незрящите посетители.

‘Hoy toca el Prado’ ще бъде отворена до 28 юни, тази година. Входът е свободен за незрящи и за лицата, които им помагат да посетят музея.

Етикети: , , , , ,