Авторско право и интернет

Авторско право и интернетАвторско право и интернет. Някой помни ли какво правехме преди да се появи интернет? Изглежда, че това сякаш е било преди много, много време. Трябваше да знаем къде да потърсим информация. Как се наричаше? Кой беше автора? Книга ли беше, статия ли? Да стигнем до желаната информация беше относително сложно и отнемаше много време.

Но с интернет, можем да качваме всякаква информация само с едно кликване. Можем да сваляме и запазваме информация. Можем да влезем в интернет и лесно да си вземем музика, снимки и всякакъв вид съдържание.

Авторско право и интернет. Почти не съществува нещо, което да не можем да открием в мрежата. Наистина ли е толкова просто? Всъщност не е – има едно нещо, наречено авторски права, което усложнява нещата. Всички сме виждали буквата С, оградена с кръгче, това е знакът за авторски права. Какво реално означава той? Накратко казано – право да се копира. Всичко, което е написано, записано или публикувано, независимо дали е под формата на книга, списание, CD или е публикувано в интернет, е собственост на неговия създател. Създателят е този, който следва да реши кой може да го използва. За още интересна информация, вижте видеото.


Авторско право и интернет

Интернет представлява глобална телекомуникационна мрежа, свързваща компютрите от целия свят. Създадена е през 1969 година, като Агенция за нови изследователски проекти – АРПАНет („Advanced Research Project Agency”) – за Министерство на отбраната на САЩ. Мрежата е проектирана, за да разбие информацията на отделни пакети  и да изпраща пакетите по различни пътища от компютър до компютър, променяйки по необходимост пътищата на информация  с цел да преодолее прекъсването на връзката  или провала в някои части на системата.

През първата година има четири приемни компютъра, които свързват Станфорд, Калифорнийският университет в Лос Анджелис, Калифорнийският университет в Санта Барбара и Университета в Юта. През 1981 г, няколко университетски институции създават БИТНЕТ (BITNET), широка мрежа, която да обслужва академичната общност. През 1990 г., след като агенцията АРПАНет и разни други мрежи свързват вече над 300 000 приемни компютъра агенция АРПАНет приключва проекта на Министерство на отбраната и с това разрешава развитието на цивилната дейност. >>>

Етикети: , , , , , , , ,