Американски съдия: Шакира е нарушила авторски права

ШакираСпоред заключението на федерален съдия от Ню Йорк, хитът Loca на колумбийската звезда Шакира недиректно е копиран от песента на доминиканския певец Ramon Arias Vazquez. По време на процеса Ариас свидетелства, че е написал песента си Loca con su Tiguere между 1996-а и 1998-а г.

Както е известно, Шакира често реализира песните си както на английски, така и на испански език. Такъв е и случаят с Loca, но англоезичната версия с участието на Dizzee Rascal – не е била „приложена като доказателство“ по време на процеса.

Испаноезичната версия на песента, изпълнявана от Шакира съвместно с доминиканския рапър Eduard Edwin Bello Pou, по-известен като El Cata, стана широко известна по цял свят (самият El Cata също си приписва авторство на песента). Дълго време е и начело на латино класации на Billboard. От сингъла са продадени над 5 милиона копия. Loca е част от албума на Шакира Sale el Sol, 2010г. За пазарите с англоговорящи потребители, албумът е със заглавие The Sun Comes Out и включва двата варианта на песента.

„Няма съмнение, че изпълнената от Шакира версия на песента се базира на варианта на Bello“ , се казва в постановлението на съдията. „Съответно, считам, че, тъй като Bello е копирал Arias, този който е написал песента на Шакира, също индиректно е копирал Arias.“

До съдебен процес се стига през 2012г., когато Mayimba Music, която държи правата за песните на Ариас, внася иск за нарушаване на авторски права срещу музикалния гигант Sony, който продуцира Шакира. Съдия стеснява отговорността за разпространението на песента до Sony/ATV Latin и Sony/ATV Discos. Следващата фаза от процеса ще бъде да се определят щетите, претърпяни от Mayimba и съответната постоянна възбрана, поискана от ищците.

Надежда Драгомирова

По материали на BBC News

Етикети: , , , , ,