Aereo загуби дело за нарушаване на авторски права в САЩ

В свое решение с 6:3 гласа, Върховният съд на САЩ постанови, че чрез своята стрийминг услуга, вклдело за нарушаване на авторски праваючваща използването на хиляди малки антени, Aereo нарушават авторски права, при това в особено голям мащаб. Делото стига до Върховния съд след като ABC, CBS, NBCUniversal и Twenty-First Century Fox обжалват решение на 2-ри Районен Апелативен съд, с което той отхвърля искането им дейността на Aereo да бъде забранена докато трае производството.
Оспорваната услуга позволява на потребителите да гледат и записват over-the-air телевизионни предавания по интернет. Разпространителите съдят Aereo, твърдейки, че излъчването на тяхно съдържание без разрешение е нарушение на авторски права. Според Aereo услугата е изградена около широк спектър от малки антени — по една за всеки активен потребител, който от своя страна просто наема антена, за да гледа телевизия, която така или иначе има правото да гледа. От друга страна, ищците смятат, че Aereo не е е по-различна от кабелните и сателитните фирми, които са длъжни да плащат солидни такси за препредаване на тяхната продукция.
От Aereo смятат, че начинът, по който облачните услуги използват интернет, за да съхраняват и разпространяват съдържание, защитено с авторски права, с нищо не се различава от този, по който го прави и Aereo. Позицията им се подкрепя и от тримата членове на съдебния състав, гласували в тяхна полза, според които Аereo не трябва да бъдат държани в отговорност за нарушаването на авторски права, защото не предоставят на потребителите си предварителен подбор от телевизии. Автоматизираната система на Аereo не излъчва нито една програма, докато потребителите не я накарат да го направи.
Съгласно решението на съда, стрийминг услугата на Aereo представлява публично изпълнение на съдържание, защитено с авторски права. Съдия Стивън Брейър изрично посочва, че решението не следва да се отрази негативно на клауд услугите за съдържание, при които лични файлове, включително телевизионни предавания и музика, се съхраняват на сървъри, дистанционно в интернет, от компании като Google, Microsoft, DropBox и Box.

Надежда Драгомирова

Източник: CNBC

Етикети: , , , , , ,