Подкрепа за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019

Сподели СофияС единодушно гласувана декларация Регионалният съвет за развитие на Югозападния район изрази подкрепата си за кандидатурата на София и региона за Европейска столица на културата през 2019 г. и се ангажира да съдейства в борбата за престижното звание.

Членовете на съвета, постигнаха консенсус относно кандидатурата на София с Югозападен регион за престижната титла. Към подкрепата се присъединиха и гостите от съседните държави Гърция, Македония и Сърбия, които взеха участие в състоялото се на 18 и 19 юни в Сандански заседание.

„За пореден път културата показа и доказа, че може да събира хора с различни възгледи и интереси, да обединява градове, области, а в случая – и райони от различни държави“, коментира Светлана Ломева, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на София, която организира и координира програмата на София и региона.

Съветът се нае да разпространява информация за кандидатурата и творческата програма Сподели София сред органите на местната власт в района, да организира тематични заседания, дискусии и работни срещи за приобщаване на хората от Югозападния район към инициативата, да насърчава засилването на регионалното взаимодействие. „Ще помогнем за успешното изпълнение на творческата концепция на София и Югозападния регион с всички права и ресурси, дадени ни по закон“, зарекоха се в декларацията участниците в регионалния съвет.

Етикети: , , ,