Слушане на музика в интернет

В днешно време огромно място в живота ни и в начина, по който консумираме музика заема Интернет. С удобството, което предлага на потребителя, да намира желаното съдържание и да го потребява в удобно за него време и място, интернет измества радиото и телевизията като източник на забавление, в това число и на слушане на музика.

От друга страна бързият достъп до множество файлове, тяхната компактност спомагат за това дигиталните технологии –  компютрите и мобилните устройства, да заемат все по-голям дял в потреблението на музика, за сметка на материални носители като дискове, аудиокасети и др.

музика в интернетСнимка: Fernando de Sousa (Flickr)

Но лесното копиране на информация в дигитален формат води до много лесно и ширещо се нелегално използване, споделяне и дистрибуция на музика. Веднъж създаден аудио файлът може да бъде лесно копиран и разпространен, независимо от средствата за защита. Така нареченото „пиратство” е световен феномен и тема на широко обсъждане. И все пак, преди всичко – едно незаконно действие, което ощетява авторите, изпълнителите и продуцентите на музикални произведения. Създаденото от тях съдържание се разпространява и използва свободно в интернет пространството, без те да получават дължимото за това възнаграждение. По този начин трудът на авторите, изпълнителите и продуцентите не бива заплатен адекватно и  те срещат трудности да инвестират още средства и време в създаването на нова музика, а понякога са принудени и да престанат да се занимават с тази дейност изобщо.

Дигиталните технологии и интернет правят възможна появата на нови услуги, предоставящи различен начин на ползване в зависимост от потребителските нагласи: даунлоуд, стрийминг, видео и др. Съществуват дори безплатни легални начини да се слуша музика онлайн, при които автори, изпълнители и продуценти биват възмездени, благодарение на приходите предоставящите музиката сайтове от реклами на сайта им.

OnDemand потребление на музика

Единият от начините за слушане на музика онлайн е чрез извикването на съдържание, пожелано и контролирано от потребителя. То може да се извърши чрез даунлоуд, или сваляне на локален носител или онлайн стрийминг – слушане без сваляне.

Даунлоуд

Единият от първите появили се начини за слушане на музика чрез компютър е даунлоудът (сваляне). При него се заплаща свалянето на музикално произведение от интернет на домашния компютър или друго устройство в дигитален формат, като файл, най-често  с разширение .mp3. Сваленият файл може да има защита за използване само на определен брой устройства.

Срещу по-голяма сума може да бъде свален файл с по-високо качество на звука в т.нар. lossless формат, в които качеството и богатството на записа на диск, не се е изгубва, напр. файл с разширение FLAC, ALAC – Apple Lossless Audio Codec и др. Пример за такъв сайт е http://www.beatport.com, на който за сваляне на файла в lossless формат се доплащат 0,75 Евро.

Копирането на преносими устройства и споделянето (разпространението) му с други лица е нарушаване на авторските и сродните права на автори, изпълнители и продуценти. Такова разпространение е и записването на дискове, които се използват от друго лице, прехвърлянето на друг компютър и др.

За възпроизвеждане/копиране за лични цели се дава разрешение от закона срещу заплащане на компенсационно възнаграждение. То се дължи от производители и вносители на технологии, които могат да бъдат използване за пренос и складиране на музика – компютри, мобилни устройства, дискове, флаш памети и др. За всяка внесена или произведена търговска бройка, търговецът плаща определена сума, която се изплаща на автори, продуценти и изпълнители. Тези суми по правило са изключително малки и не са предназначени за осигуряване на печалба на правопритежателите, а за справедливо компенсиране за (чл. 25, ЗАПСП):

1. възпроизвеждането с нетърговска цел на отпечатани произведения, с изключение на нотни материали, върху хартия или друг подобен носител чрез репрографиране или друг способ, осигуряващ подобен резултат;

 2. възпроизвеждането на произведения, независимо върху какъв носител, от физическо лице за негово лично използване, при условие че не се извършва с търговска цел.

Основни доставчици на услугата даунлоуд в световен мащаб са iTunes, Google Music, Amazon  и др. При тях най-често се намират песни, издадени от големите музикални компании, известни поп и рок заглавия. Цените в тези сайтове се определят от сайта дистрибутор и процентът отчисление, който получава всеки един участник в създаването на произведението, са предварително зададени. Дължимите суми се изплащат на определено закръгляне, например при достигане на 50 долара или веднъж на определен период от време – месечно или годишно.

По друг начин стои въпросът с т.нар. независими издатели и групи (Indie Labels). При тях продуцираният артист е най-често неизвестен и с малко продажби, макар и да се наблюдава тенденция и големи световни изпълнители да напускат музикалните си компании (Major Labels) и да създават свои, независими издателства.

При независимите музиканти и издатели даунлоудът може и да е безплатен (и легален), когато някои изпълнители или независими издатели направят подобна промоция. Тогава песента се пуска за свободен даунлоуд на сайта на групата или издателството, например срещу регистриране на имейл адрес в нюзлетър листата на групата.  По този начин групата си осигурява популярност и реклама, като изгражда маса от симпатизанти, фенове, които на по-късен етап генерират приходи от билети за концерти и продажбата на сувенири на групата.

Интересни са и случаите, в които групи предоставят възможността на феновете си да закупят новия им албум за „колкото искат” – от безплатно и без горна граница. Така големи и платежоспособни почитатели ще могат да дадат повече, а други да се докоснат до творчеството им безплатно.

Съществува и варианта да се продават различни пакети на различни цени – обикновен и луксозен вариант на диска, с автографи, среща с музиканта и др.

Още информация:

http://www.apple.com/itunes/

http://www.beatport.com

АВТОР: Радо Михов

Етикети: , , , , , ,