ИЗПЪЛНИТЕЛ И ПРОДУЦЕНТ НА МУЗИКАЛНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

Изпълнител

Това е лицето, което посредством своите качества на инструменталист или вокалист, изсвирва или изпява една композиция и текст и ги превръща в реално произведение с цел звукозапис или концертно изпълнение. Той е притежател на сродни права.

За да имат правото да изпълняват дадено произведение, изпълнителите трябва да имат писменото съгласие на авторите.

9Снимка: Vincent van der Heijden (Flickr)

От друга страна, за да имат полза от такова едно изпълнение, артистите трябва да имат договор с продуцент на звукозапис, за когото ще записват , или организатор на събития и концерти, за когото ще изпълняват музика. Често с цел улесняване на процеса, договорът е един, като продуцентът предварително е уредил авторските права с автора, чрез изключителна или неизключителна лицензия.

Изпълнителят има правото да получава възнаграждение също за всяко следващо използване от даден вид. Затова, освен конкретното предварително уговорено заплащане за дадено изпълнение, изпълнителят има правото на отчисления, предоставени му от ОКУП (Профон), за публично използване на негови записи, направени специално в студио или от негово живо изпълнение, включително и записи от първото предаване на концерта по телевизия или радио и тяхното препредаване.

В публичното пространство изпълнителите се представят с наименование или артистичен псевдоним. Българският закон предвижда регистрацията на това наименование в Министерството на културата. Регистрацията е препоръчителна, за да се има законно основание при спорове за това кой (какъв състав) изпълнява дадено произведение и при разпространението на материални носители с това наименование. Дублирането на имена също не е невъзможно. Регистрацията на наименованието дава гаранция за разпознаване и спомага работата на ОКУП.

Изпълнителските права са с времетраене 50 години .”Срокът започва да тече от 1 януари на годината, следваща годината на изпълнението, но ако записът на изпълнението е бил законно публикуван или разгласен през този период, срокът започва да тече от 1 януари на годината, следваща годината на това събитие, а ако са настъпили и двете – от това, което е настъпило по-рано.”(ЗАПСП)

Продуцент

продуцентСнимка: Jason Meredith (Flickr: Enrolling Stones in the Studio)

Продуцент е физическо или юридическо лице, което поема ангажимента да запише, а често и да издаде, възпроизведе и разпространи едно музикално произведение, реализирайки получените от автора и изпълнителите права, с цел печалба. Правата на продуцента върху звукозаписа се обозначават с знака Ⓟ на физическия носител.

Продуцентът може и да извърши само дейностите по записване на музика, като другите дейности по издаване, възпроизвеждане и разпространение се поемат съответно от музикален издател и музикален дистрибутор, с които продуцентът сключва договор.

За целта на създаването на музикално произведение, продуцентът подбира и наема различни подизпълнители, като сключва с тях договори, които по същността си не са авторскоправни. Когато издаде запис, той следва да го регистрира в ОКУП – Профон, за да започне да получава отчисления за неговото публично използване. Регистрацията на произведенията в Музикаутор е задължение на автора.

В зависимост от отстъпените с договор от автора и изпълнителя на продуцента права,  продуцентът може да разрешава и организира различни използвания на произведението. Най-често именно продуцентът управлява правата със съгласието на автори и изпълнители.

Времетраенето на правата на продуцента съвпада с това на изпълнителските права.

Обемът от права на участниците в процеса на създаване на музикално произведение намалява с всяко следващо звено като се следва логиката на хронология на създаването – най-много права има авторът, който истински създава „от нищото” дадено произведение. Изпълнителят дава неповторимия си индивидуален глас и техника на изпълнение и има правото да се противопостави на развалянето на целостта на изпълнението му.

С най-малко права е продуцентът, който е инвестирал най-вече средства и организационни умения, но не и пряк музикален талант, неделима част от произведението. Но той получава лицензия за правата на автори и изпълнители и по този начин в негово лице се събират всички права, нужни за издаването на музикалното произведение.

Още информация:

http://prophon.org/

АВТОР: Радо Михов

Етикети: , , , , , ,