Софтуерното пиратство в България оказва негативно влияние не само върху бизнеса, но и върху потребителите. Същевременно държавата провежда успешни акции за ограничаване на незаконното използване и разпространение на софтуер

разпространение на софтуерСпоред Кирил Изов, мениджър лицензионна политика в Майкрософт България, пиратството на софтуерни продукти оказва негативно влияние върху потребителите, които се излагат на риск от кражба на лични данни, загуба на информация и вируси, а от друга страна компаниите, които използват нелицензиран софтуер, излагат на сериозен риск фирмената си информация.

Моделът на продажби на „Майкрософт“ не е директен и софтуерното пиратство се отразява негативно и на мрежата от партньори на компанията в България. В тази връзка специалистите съветват при покупката на софтуерни продукти, те да са предварително инсталирани на нов компютър. В тези случаи е много важно да се провери дали на компютъра е залепен т.нар. сертификат за автентичност (стикер с няколко нива на защита), тъй като зачестяват случаите, в които потребителите купуват компютър с Windows, a търговеците твърдят, че оперативната система е оригинална и лицензирана, но впоследствие се оказва, че това не е така.
Според последното проучване на компанията броят на случаите, в които се предлагат компютри с нелегален Windows или Office е намалял почти двойно за последната година, а в София тези случаи са по-малко от 2 %.

От „Майкрософт България” наблюдават ръст на сигналите на клиенти за нелоялни търговци, които продават компютри с нелицензирани продукти. Много често фирми се обръщат директно към компанията притеснени дали софтуерът, който използват, е лицензиран. В тези случаи от компанията препоръчват внедряване на “Управление на софтуерните активи”, което може да бъде извършено вътрешно от самите фирми, когато са по-малки, или от сертифицирани партньори.

Според експерти правилното управление на софтуерните активи гарантира максимална възвръщаемост на инвестицията в софтуерни продукти и решения, минимален риск за сигурността на инфраструктурата и безотказната й работа.

Държавата в лицето на Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП, реализира две успешни акции в борбата срещу нелицензирано използване и разпространение на авторско правни обекти, включително нелицензиран софтуер през месец април. При първата акция беше иззет незаконен софтуер на стойност 600 хил. лева, а при втората акция беше предотвратено незаконно разпространение на огромно количество музика, филми, софтуер доставчик на интернет услуги и кабелна телевизия, опериращ на територията на община Троян

http://banks.dir.bg/

http://www.microsoft.com/howtotell/

http://technews.bg/info.php?id=21824

Етикети: , ,