Повод за скандал между две български издателства стана посещението на мексиканската писателка Лаура Ескивел

Днес голямата мексиканска писателка Лаура Ескивел пристига в България. Вечерта на същата дата в зала 1 на НДК ще състои церемонията по връчването на журналистическите награди “М-тел Медиа Мастерс”.

Точно около наближаване на посещението на писателката избухна скандал между издателство “Колибри”, (които са съорганизатори на посещението на Ескивел) и издателство “Бард”.

„Колибри” в отворено писмо до медиите, включително и до IP Bulgariа след запитване за предоставяне на повече информация, съобщават, че от 2011г. издателство „Колибри” притежава правата на всички книги на Лаура Ескивел, включително и на първоначално издадената от „Бард” книга под заглавие „Раздавачът на щастие”, договорът за която е сключен през 2001 г. с тригодишна давност и е изтекъл през 2004 г. Независимо от това, през 2006 г. „Бард“ пускат на пазара ново издание на книгата, при това с нова корица, а през февруари 2011 г. – нов тираж. „Колибри” информира Casanovas & Lynch, агенцията, която представлява правата и отговора, който получават е следният: „Относно изданието на „Бард”: през 2008 г. получихме информация, че през ноември 2001 г. са отпечатани 1500 екземпляра от книгата и оттогава не е имало нови издания. Договорът е изтекъл през 2004 г., така че тази книга не трябва да бъде на пазара. Тъй като вие („Колибри“) сте носителите на правата за България, имате право да ги съдите за това, че продават книгата, за която вече нямат права. Нещо повече – нито веднъж досега не сме получили от тях отчет за продажбите”.

По- късно след колегиален разговор между управителя на „Колибри”, Раймонд Вагенщайн и управителят на „Бард“, Йордан Антов, последния обещава да изтегли книгата от пазара. Дни по-късно на сайта на „Бард” се предлага същото издание, но този път като подарък за следващите 250 читатели, които направят поръчка.

IP Bulgariа потърси повече информация от Издателство „Бард”, чрез официалния мейл адрес публикуван на страницата на издателството, но отговор не се получи и по тази причина не публикуваме тяхно становище.

Към днешна дата на интернет страницата на издателство „Бард”, в секция автори продължава да стои името на Лаура Ескивел като предлаган автор, а „Продавачът на щастие” е единствената предлагана книга от авторката, която обаче според информацията е в изчерпано количество.

Лаура Ескивел, чийто роман „Като гореща вода за шоколад“ е автор и на книгите „Малинче“, „Съкровени вкуснотии“, „Законът на любовта“ и „Със скоростта на желанието“, издадени на български от издателство „Колибри“.

Автор

Даниела Сапунджиева

Етикети: , , ,