Костюмът на Железния човек нарушава авторски права?

Железният човек (Тони Старк) има нов враг и този път това не е някой високотехнологичен зъл герой, а двама автори на комикси – Бен и Рей Лей, които в своя иск за нарушени авторски права, подаден във федералния съд в Масачузец твърдят, че костюмът, който главния герой във филмовата поредица „Железния човек“ носи, нарушава техни права по творбите им, създадени за поредицата от комикси “Radix.”

Железния човекСпоред братята Лей, героите в “Radix,” също като Железния човек, носят специфични механизирани костюми със сериозно въоръжение. От иска, подаден срещу Marvel, става ясно, че според ищците носенето на механизирания костюм представлява неправомерно използване на художествено произведение, чиито авторски права принадлежат на тях.

В документите по делото се казва още, че поредицата “Radix” е създадена от братята Лей през 2001г., а на следващата година те са наети от Marvel да работят като художници по няколко отделни комикса, а именно X-Men, Thor и Hasbro’s G.I. Joe. Според ищците, Железният човек започва да носи мощен, футуристичен, напълно механизиран  костюм, едва след като те представят творбата си на Marvel. Новият тип облекло на главния герой силно се различава досегашния опростен еластичен костюм с минимално присъствие на оръжия по него.

Братята Лей търсят обезщетение за нарушаване на авторските им права и провеждане на нелоялни и заблуждаващи търговски практики, както и постановяване на постоянна възбрана, която да попречи на евентуални бъдещи нарушения. Пречка пред ищците най-вероятно ще се окаже изискването на американското законодателство, иск за нарушени авторски права да се подава най-късно три години след извършване на нарушението – първия филм за Железния човек излиза през 2008г.

Ответниците от Marvel и Disney все още не са коментирали случая.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , ,