Дисни печели дело за авторските права на „Карибски пирати“

закрила на авторското правоАвтор завежда съдебно дело, твърдейки че му се полага обезщетение заради използваните във филма образи на пирати, които на лунна светлина се превръщат в живи скелети.

Ищецът е Ройс Матю, американски автор на свръхестествени приключенски истории, според когото негова творба е използвана неправомерно. Той създава серия от произведения с еднаква тематика: 1993 “Свръхестествена пиратска история”, 1993 “Свръхестествен пиратски филм” и 1994 “Свръхестествена пиратска интерактивна компютърна игра”. Според Матю през тези години Дисни са имали директен достъп до произведенията му и са копирали основния замисъл, създавайки своите „Карибски пирати“.

През 2005г Матю за пръв път завежда дело, но в последствие оттегля жалбата си. На следващата година отново завежда дело за нарушени авторски права, но се налага да отстъпи след като от Дисни показват тематичен парк, който предхожда произведението на Ройс Матю и доказват, че самостоятелно са създали „уникалните свръхестествени елементи от [Карибски пирати], които включват трансформиращи се пирати, които се превръщат в живи скелети под лунната светлина поради грозящо ги ужасно проклятие.“

След това обаче, Дисни публикуват още книги, които включват изменени версии на тематичните обекти, посочвайки различни творци за техни автори. Ето защо, през 2013г Ройс Матю завежда трето съдебно дело с твърдението, че от Дисни са „променили и подправили“ неговото произведение с цел да създадат погрешно впечатление, че самостоятелно са създали образа на пирати, превръщащи се в живи скелети.

Районен съдия Р. Гари Клауснер не се е произнесъл дали произведението на Матю подлежи на закрила на авторското право, нито дали Дисни са го откраднали. Вместо това, той постановява, че преди авторът да има право да предяви авторски права, той е задължен надлежно да подаде предизвестие за разваляне на подписаното от него съгласие за използване, дадено в края на второто дело.

Надежда Драгомирова

По материали на The Hollywood Reporter

Етикети: , , , ,