Внимавайте, когато снимате Айфеловата кула – може да нарушите авторски права

защитени авторски праваНаистина ли местните власти в Париж са защитили авторски права за Айфеловата кула? Колкото и странно да звучи – вярно е. Ако трябва да бъдем съвсем точни, технически погледнато, нарушение на френския закон за авторското право представлява правенето на снимки на Айфеловата кула през нощта по причина, различна от личната употреба. Снимка, направена през деня няма да ви навлече неприятности, авторските права на самата конструкция отдавна са изтекли (кулата е построена през 1889г). Това обаче не важи за нощните снимки, тъй като през 2003г парижките власти са защитили авторските права на светлинното шоу на Айфеловата кула.

Използването на фотоси на Атомиума, най-известната туристическа атракция в Белгия след статуята Манекен Пис, също подлежи на редица ограничения. Правата се управляват от SABAM и Атомиум асоциация без стопанска цел. Всяко публикуване на изображение на Атомиума следва да бъде заявено пред организацията преди реализацията му. Цените зависят от това дали снимката ще се използва за културни, образователни или търговски цели.

Друг пример за сграда със защитени авторски права е тази на Европейския парламент. Местоположението и в Брюксел я подчинява на разпоредбите на белгийския закон за авторското право, който е по-строг от съответните норми в Европейския съюз. Самият Парламент не притежава авторските права на сградата, те са собственост на френско архитектурно бюро, което позволява само новинарски снимки.

Директива 2001/29 / ЕО относно хармонизирането на някои аспекти на авторското право и сродните му права в информационното общество освобождава обществените сгради от строги ограничения по отношение на авторското право.

Франция, Белгия и Италия са избрали да не включат европейското законодателство в своите национални закони, което им позволява да прилагат по-стриктни разпоредби.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , , , , ,