Без музиката на Тейлър Суифт в Spotify

стрийминг

taylorswift.com

Тейлър Суифт реши да свали своята музика от стрийминг платформата Spotify, тъй като счита, че не получава справедливо възнаграждение за труда си. В свое интервю звездата дава пример с добрата практика на конкурентите на Spotify, Beats Music и Rhapsody, чиито потребители трябва да плащат премиум пакет, за да слушат албумите и.

spotify

spotify.com

От Spotify се надяват, че известната певица ще промени мнението си и отново ще работи с платформата за споделяне на музика, особено имайки предвид, че в рамките на един месец около 16 милиона от потребителите на Spotify си пускат музика на звездата и тя фигурира в приблизително 19 милиона плейлисти. Ако това се случи, от Spotify смятат, че тя ще „помогне да бъде изградена нова музикална икономика, която работи за всеки“.

Според Тейлър Суифт музиката не трябва да бъде безплатна, а творците не трябва да подценяват себе си и своя труд. В свое изказване по-рано тази година, тя казва:

“Пиратството, споделянето на музика и стрийминг услугите са свили драматично обема на продажбите на платените албуми и всеки артист се справя с този удар по свой начин”.

Според Скот Боркета, изпълнителен директор на звукозаписния лейбъл на Тейлър Суифт, за последните 12 месеца на певицата са били изплатени едва $496,044, сума значително по-малка от предварително прогнозираната от Spotify. Освен това, лейбълът е спечелил повече от стриймване на видеоклипове на звездата в сайта Vevo, отколкото от използване на музиката и през платформата Spotify.

Това не е първият случай, в който известен артист влиза в спор със Spotify. През октомври 2013г., Том Йорк от Radiohead изтегля соловите си песни от сайта в знак на протест срещу размера на възнагрежданието, което получава.

Надежда Драгомирова
По материали на time.com

Етикети: , , , , , ,