Световен ден на книгата и авторското право

Световен ден на книгатаСветовният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга. За първи път Световен ден на книгата и авторското право официално се празнува през 1995 г.

Отбелязването на този ден в цял свят има за цел да насърчи четене, издателска дейност и закрила на интелектуалната собственост чрез авторско право. Чрез множество инициативи се отдава почит на приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на хората.

Защо 23 април? Датата е символична за световната литература. На 23 април 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. На същата тази дата пък са родени изтъкнати автори като Халдоур Лакснес (Нобелова награда за литература през 1955г.), Владимир Набоков и Мануел Валехо.

През 2001г. ЮНЕСКО за пръв път присъжда титлата „Световна столица на книгата“ на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата и достъпа до нея чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и др. По препоръка на Международната асоциация на издателите (IPA) и Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA) е взето решение през 2020г Световна столица на книгата да бъде Куала Лумпур.

Етикети: , ,