Нови правила за авторско право в сферата на цифровите технологии

правила относно авторско правоСпоред постигнато съвсем наскоро споразумение между представители на Еропейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, правата и задълженията, произтичащи от авторскоправното законодателство са приложими и за интернет. Новите разпоредби засягат дейността на интернет гиганти като YouTube, Facebook и Google News.

Една от основните цели на споразумението е притежателите на авторско право, особено музиканти, изпълнители и автори на сценарии, както и издатели на новини, да имат възможност договарят по-добри възнаграждения за използването на своите авторски произведения, публикувани в интернет. Автори и изпълнители ще имат право да претендират за по-високи възнаграждения от даден разпространител, използващ тяхно оригинално произведение, когато първоначално договореното възнаграждение е непропорционално ниско в сравнение с печалбите в полза на разпространителя.

Същевременно, законодателите се стремят да гарантират, че интернет остава пространство за свобода на изразяване, т.е. части от новинарски публикации, Gif и др., ще продължат да се споделят свободно. Трябва да се отбележи, че споделянето на откъси от новинарски статии не нарушава авторските права на медията първоизточник. Споделен откъс от дадена статия може свободно да се показва в Google News или във Facebook, при условие че е „много кратък“.

Новите правила не се отнасят за всички онлайн платформи

Текстът също така уточнява, че качването на произведения в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, като например Уикипедия или софтуерни платформи с отворен код, като GitHub, не представлява нарушение на авторско право. За стартиращите платформи са предвидени по-леки задължения отколкото за установените такива.

Защо промените са наложителни?

В момента интернет компаниите нямат особен стимул да сключват справедливи лицензионни споразумения с притежателите на авторско право, тъй като не се счита, че носят отговорност за съдържанието, което техните потребители качват. Задължени са да премахват съдържание, което нарушава авторски права, само когато правопритежателят ги помоли да направят това.

Ако интернет компаниите носят отговорност за съдържанието, публикувано на техните онлайн платформи, притежателите на авторско право биха имали в ръцете си инструмент, с който да постигнат справедливи лицензионни споразумения и така да получат справедливо възнаграждение за използването по електронен път на техните оригинални произведения.

Предстои споразумението относно авторските права в сферата на цифровите технологии официално да бъде потвърдено от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Етикети: , , , ,