България одобри ревизираната Конвенция за кинематографичната копродукция

копродукцияПо време на свое редовно заседание на 17 октомври, Правителството одобри ревизираната Конвенция на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция.

Ревизираната конвенция на Съвета на Европа е в сила от 1 октомври 2017 г. Одобрените промени целят по-голяма гъвкавост за копродуцентите, а именно – максималните и минималните участия в многостранна копродукция стават съответно 80% вместо 70% и 5% вместо 10%. В двустранна копродукция минималното участие става 10% вместо 20%, а максималното – 90% вместо 80%.

Облекчава се и процедурата в случаите, когато страна извън Европейския съюз участва в копродукция. Конвенцията вече е отворена за подпис и ратификация от страни извън Европа и така всяка страна по Конвенцията ще може да получава официален статус на копродукция със страна извън Европа, която също е участник в Конвенцията без да се налага двете страни да имат помежду си двустранен договор.

Конвенцията формулира целите и средствата за насърчаване на европейското културно сътрудничество в областта на кинопроизводството. През 1988 г. се създава и „Евроимаж“ като европейски фонд за подкрепа на европейските копродукции и разпространение на европейска кинопродукция. Централата му се намира в Страсбург, Франция, и в него членуват 37 от 47-те страни членки на СЕ.

Началото на подписването на новия документ е поставено на 30 януари 2017 г. в Ротердам и от тогава вече 20 държави са подписали, а пет и ратифицирали новия текст. България е участвала на всички етапи от работата по промяна на документа, като е била представена от експерти от НФЦ и е одобрила окончателния вариант, който е предложен за подписване.

Етикети: , , ,