Продажбата на мултимедиен плейър би могла да представлява нарушение на авторско право

нарушение на авторско правоНа 26 април 2017г. Съдът на ЕС публикува прессъобщение относно свое решение по дело C-527/15, съгласно което съдът посочва, че “Продажбата на мултимедиен плейър, който позволява филми, които са достъпни незаконно в интернет, да се разглеждат лесно и безплатно на телевизионен екран, може да представлява нарушение на авторско право”.

Временното възпроизвеждане чрез мултимедиен плейър на защитено с авторски права произведение, получено чрез стрийминг, не е освободено от правото на възпроизвеждане.

Предмет на дело C-527/15 е устройство, което действа като междинно приспособление между източника на дадена аудиовизуална информация и телевизионния екран. На плейъра е инсталиран софтуер с отворен код, който позволява файловете да се възпроизвеждат чрез удобен за потребителя интерфейс през структурирани менюта. Освен това, в плейъра са интегрирани добавки (add-ons), чиято функция е да изтеглят желаното съдържание от стрийминг уеб сайтове и да стартират възпроизвеждането му с едно щракване върху мултимедийния плейър, свързан към телевизор. Някои от тези интернет сайтове предоставят достъп до цифрово съдържание със съгласието на притежателите на права, докато други предоставят достъп без предварително да изискат тяхното съгласие.

Stichting Brein, холандска фондация за защита интересите на носителите на авторско право, подава молба пред местния окръжен съд да постанови собственикът на въпросното устройство да прекрати продажбата на мултимедийни плейъри или предоставянето на хипер връзки, които незаконно дават достъп на потребителите до защитени произведения.

В своето решение Съдът на ЕС счита, че продажбата на мултимедиен плейър, като разгледания по делото, представлява „комуникация с обществеността“ по смисъла на директивата. В тази връзка Съдът припомня своята съдебна практика, според която целта на директивата е да установи висока степен на защита на авторите. Следователно понятието „комуникация с обществеността“ трябва да се тълкува максимално широко.

Етикети: , , , ,