„ЗАМЪГЛЕНО ЖЪЛТО“ – един проект на Онник Каранфилян

Галерия Аросита
представя

„ЗАМЪГЛЕНО ЖЪЛТО“
Един проект на Онник Каранфилян, 2016 ©
01 – 06 Декември, 2016
ОТКРИВАНЕ: 01 Декември, 18 ч.

Онник КаранфилянПеперудата „Замъглено Жълто – Clouded Yellow/Colias croceus“ е предимно имигрант във Великобритания, с произход от Северна Африка и Южна Европа, като бройката варира силно от година на година – около 36,000 пеперуди от този вид са регистрирани през 1947 г. През последните години , е доказано, че този вид успешно се е пригодил към зимните условия в южната част на Англия. Въпреки това се смята, че по-голямата част от индивидите загиват, тъй като и двете – ларва и какавида, са уязвими от замърсяване и студ.

В добри години този вид може да произвежда до 3 поколения в Обединеното кралство. В полет, този вид често се бърка с най-обикновен бял вид, но оранжево-жълтият цвят е доста отличителен, дори и в полет, за разлика от всички други видове. Замъглено Жълтата пеперуда има разпределение, подходящо за силно мигриращи видове, и може да се намери навсякъде в Британските острови. Много имигранти остават в близост до брега, където те се хранят, чифтосват и снасят яйца. Други са разпръснати по вътрешните части на Обединеното кралство, като се среща и в Шотландия и Ирландия в добри години.

В повечето световни култури пеперудата символизира душата и безсмъртието, възраждането и духовността.

В настоящия проект, авторът противопоставя пеперудата на цялото безумие на човечеството, което не само, че не намалява, но и засилва това замърсяване чрез огромните количества индустриални, битови и всякакви други отпадъци. И тук идва въпросът, замърсени ли са и нашите души и съзнания до „опушено жълто“ и чрез медиите. Лицемерието на световните суперсили, които не правят ни най-малък опит да намалят вредните емисии, води до меко казано, неприятен завършек на тази прекрасна планета, наречена Земя. Да се вложат средства, каквито не липсват, за да бъде предотвратена екологичната катастрофа, която вече се случва подобно на потъването на Титаник, когато последиците от пробойната в корпуса, все още не се усещат фрапантно, е това, което трябва да се направи сега, днес и веднага.

Проектът е съставен от няколко части.

1.Измислената история за 8-те пеперуди (ЗАМЪГЛЕНО ЖЪЛТО) на Деймиън Хърст е опит за самоирония, намек за паралел между света на емигранта и имигранта, сравнение между художниците от бившата комунистическа България и тези от западна Европа.
2.Струпаните в галерията боклуци и поставените срещу тях „селфита“ на автора с различни пеперуди, е опит за търсене на смисъла от необходима промяна в собственото ни мислене.
3. Чрез трите „селфита“ като жълта пеперуда, авторът разсъждава върху „Замъглената“ жълта среда, която всъщност е искряща от примамливи цветове, от „жълти“ вестникарски заглавия, от безсмислено разголени „звезди“ и липсващ хоризонт.
4. Една пейзажна фотография, която авторът е заснел в покрайнините на Стара Загора, която показва като контрапункт на всичко останало, красотата на една много малка част от красивата Земя.

Етикети: , ,