Христо Явашев, автор на проект, който свързва два италиански острова със сушата

Плаващ кей с цвят на шафран е новия проект на известния творец с български произход Христо Явашев (Кристо).

Христо Явашев

Photo: Wolfgang Volz © 2016 Christo

“Плаващите кейове” е първата му външната инсталация от 2005 г. насам, когато той и Жан-Клод, негов сътрудник и съпруга, инсталират 7,500 „врати“ от оранжев плат в Централ парк, Ню Йорк. Подобно на другите му творби, това ново екологично произведение на изкуството се опитва да преструктурира вече познат пейзаж.

Кристо

Photo: André Grossmann © 2014 Christo

Стойността на проекта се изчислява на около 15 милиона евро. Очаква се Кристо да възстанови част от инвестицията си чрез продажбата на свои оригинални скици и колажи. Посетителите могат да се разходят от Сулцано на източния край на езерото до остров Монте Изола. Те също могат да се използват две пътеки, за да достигнат до островчето Сан Паоло, което е обградено от понтоните. Плаващата алея ще бъде отворена за посещения до 3 юли, в зависимост от капризите на времето.

Кристо и неговата съпруга, която умира през 2009г., проектират плаващи кейове още преди 46 години, когато с тях се свързва аржентински историк на изкуството, който предлага реката Рио де ла Плата в Южна Америка като място за осъществяване на проекта, но плановете пропадат. През 1995г., творческият тандем обмисля да възобнови проекта си в Токийския залив, но това така и не се случва.

Христо Явашев става известен заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, които опаковат с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради и острови. Негово оригинално произведение са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, 38-километровите платнени завеси в Калифорния и платнените врати в Сентръл парк в Ню Йорк.

Автор: Надежда Драгомирова

Етикети: , , , , , ,