Номинации за Награда за принос в развитието на интелектуалната собственост

Награда за принос в развитието на интелектуалната собственост

Както всяка година, така и тази, националният портал за интелектуална собственост Ай Пи България приема Вашите номинации за изтъкнати личности, които с работата си допринасят за развитието на сферата интелектуалната собственост в България. С интерес очакваме вашите предложения на адрес: office@nullipbulgaria.com и editor@nullip4all.com.

Наградата за принос в развитието на интелектуалната собственост е учредена през 2006 година с целта да се отдаде дължимото признание на хора с активна позиция и изявено отношение към проблемите, свързани с интелектуална собственост, които дейно се ангажират с мисията да издигнат мястото и ролята на интелектуалния труд в обществото.

Носители на наградата могат да бъдат изобретатели, преподаватели, юристи, културни дейци, представители по индустриална собственост, както и бизнесмени, институции и компании, които чрез своята дейност съдействат и помагат за израстването на интелектуалната сфера и увеличаването на нейното влияние и значение в ежедневието. Досегашни носители са били уважаваните Владимир Йосифов, Ина Килева, д-р инж. Кръстьо Илиев, Тянко Стоилов, Георги Саракинов, Иван Георгиев – Рембранд, Иво Хаджимишев, Мария Серкеджиева, Виолета Радкова, Матю А. Ламберти, проф. Божана Неделчева, Владислав Ламбрев, Патентно бюро “Д-р Емил Бенатов и партньори”.

По традиция обявяването на носителя на престижния приз ще съвпадне с отбелязването на световния ден на интелектуалната собственост, който се чества всяка година на 26 април.


На 26 април Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) отбелязва Световния ден на интелектуалната собственост. Датата е определена от държавите-членки на Организацията на заседание на Общото събрание през октомври 1999 г. 26 април е денят, в който през 1970 г. влиза в сила Конвенцията за създаване на СОИС.

Всяка година Световната организация за интелектуална собственост отбелязва празника с различни дейности и събития. През 2021г мотото е IP & SMEs: Taking your ideas to market. Обелязва се безспорната значимост на малките и средните предприятия за икономиката, важността на гарантирането на тяхната жизнеспособност, укрепването на бизнеса и постигането на конкурентно предимство, основани на използването и защитата на правата върху ИС.