Стотици книги за изкуство, свободни за ползване без това да нарушава авторски права

Два арт музея, намиращи се в Ню Йорк, Гугенхайм и Метрополитън, предоставят на любителите на изкусвото уникална възможност – безплатно да даунлоудват стотици каталози и всякакъв тип книги, свързани с различни жанрове на изобразителното и други изкуства без по този начин да нарушават авторско право.

авторско правоМетрополитън музей отваря врати през 1870г. и днес представлява комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография, изследователска библиотека в областта на изкуствата. Разполага и с галерии с доспехи и оръжия, с костюми и народни носии. Постоянната му колекция съдържа над 2 милиона произведения на изкуството.

Сайтът MetPublications е портал, отразяващ изчерпателно издателската програма на Метрополитън. Поместени са описания и съдържание на повечето заглавия, както и информация за техният автор, ревюта, награди и т.н. Именно посредством MetPublications потребителите имат безплатен достъп до 448 арт каталога и книги. И това не е всичко, през 2014г музеят публикува и 400 000 изображения, които също могат да бъдат сваляни абсолютно безплатно без това да нарушава ничие авторско право.

авторско правоГугенхайм е известен музей, разположен в район Горен Ийст Сайд на Манхатан. Отваря врати на 21 октомври 1939 г., а автор на проекта е архитектът Франк Лойд Райт. Музеят се гордее с богата колекция от творби на импресионизма, постимпресионизма, ранен модерн и съвременно изкуство.

В самото начало на 2012г от Гугенхайм публикуват на своя уеб сайт 65 арт каталога, всеки един от тях достъпен за безплатно сваляне. Само за две години броят на заглавията нараства до 109, като първоначалното им публикуване е между 1937 и 1999г. Книгите и каталозите дават възможност за запознаване с произведения, чиито автори са Александър Калдер, Едвард Мунк, Франсис Бейкън, Густав Климт и Егон Шиле, Фернан Леже, и Кандински. Публикувана е и колекцията „The Syllabus“, която съдържа пет книги с автор Хила Рибей, първи директор и куратор на музея. The Syllabus показва и разказва за произведенията на изкуството, които са били показвани в Гугенхайм при неговото отваряне.

Етикети: , , , , , ,