Независимо кино – прожекции до 18 февруари

Любов и инженерство е първият филм, който се прожектира до 18.02. в отредения час за прожекции на Артин Вижън във Фестивален комплекс, всяка вечер от  21:30 ч. в зала 6.

Не е тайна за никого, че чисто пазарните принципи в разпространението и потребяването на кинематографични продукти често пъти лишават публиката от достъп до истински новаторски и високо оценени в гилдията произведения. Селекцията ще се опита да покаже пълната гама на независимото кино, включително филми с множество международни награди на утвърдени режисьори. Разбира се и специален фокус към българското кино с надежда за по- голяма негова популяризация.

Организаторите са осигурили интересна програма, както с еднократни, така и с ежедневни прожекции. Програмата ще бъде допълнена с клубни прожекции в зала „Ахат”, отново във Фестивален комплекс, като част от членството на организаторите в Българската асоциация на независимите кино салони „Българско кино общество”, член на световната асоциация.

кино

ЛЮБОВ И ИНЖЕНЕРСТВО

филм на Тонислав Христов

Финландия, Германия, България, 84 мин., английски език, български субтитри, 2014

Световна премиера – Tribeca 2014 – Ню Йорк

Откриващ филм – Visions du Reel 2014 – Нион, Швейцария

Официална селекция – Карлови вари 2014

Официална селекция – Hot Docs – Торонто 2014

Официална селкция – Сараево 2014

Официална селекция – Докуфест – Призрен 2014

Българска премиера – София филм фест 2015

Награда на публиката – Doc Point 2014 – Хелзинки

Режисьор: Тонислав Христов

Сценарий: Тонислав Христов и Каарле Ахо

Оператор: Петер Флинкенберг, АФО

Монтаж: Николай Хартман

Музика: Петър Дундаков

Звуков монтаж и звуков дизайн: Нани Шуман

Продуценти: Каарле Ахо, Кай Нордберг, Томас Тийлш и Мартичка Божилова

С участието на: Атанас Боев, Тодор Влаев, Туомас Нийминен, Маркус Виртанен, Андон Николов

Копродукция на Мейкинг Мувис (Финландия), Филмтанк (Германия) и АГИТПРОП (България), в копродукция с Българската национална телевизия, с подкрепата на ИА „Национален филмов център”.

„Тонислав Христов „върти на шиш” компютърни маниаци в този едновременно смешен и болезнен поглед към разделението на половете.” – Сп. „Варайъти”

Четирима инженери, един проблем: как да открият жената на живота си в реалния живот (а не във виртуалния)?

В предишния си документален филм „Правилата на ергенския живот” (2011, също копродукция на Мейкинг Мувис, АГИТПРОП, БНТ, с подкрепата на ИА НФЦ), режисьорът Тонислав Христов, роден в България и живеещ във Финландия, изследва собствения си развод и любовните неуспехи на трима свои приятели, като заедно умуват какво се е объркало в отношенията им с жените.

В „Любов и инженерство” Тонислав продължава темата, като отива още по-далеч в „дефинирането” на любовта. Филмът разказва историите на четирима компютърни инженери – отчаяни интернет маниаци около 30-те, които се опитват да намерят „аналогова” любов. Без социален живот, изцяло отдадени на виртуалните контакти, но все пак твърдо решени да открият половинката си „от плът и кръв”, те стават доброволно опитни зайчета в експеримента на Атанас, 3D инженер, който живее във Финландия. В името на науката и на базата на собствения си опит той се опитва да разработи (псевдо) научна формула на любовта и така да помогне на закъсалите си приятели. С помощта на Атанас, Тодор, Туомас, Маркус и Андон се опитват да „хакнат” истинския живот, а камерата проследява техните перипетии, очаквания, комплекси, надежди и разочарования.

Изпълнен с хумор и съчувствие, филмът се опитва да „дефинира” любовта във времената на пикселираната комуникация.

Тонислав Христов, режисьор

Роден във Враца през 1978 г. Учи инженерство в Техническия университет в Русе. През 2003 г. заминава за Финландия, където се жени за финландка и посещава филмовото училище в Хелзинки. Във втория си документален филм, „Правилата на ергенския живот” (2011) разказва за собствения си развод, както и за несполуките в любовта на трима свои приятели. Случайна среща с 3D инженера Атанас, който твърди, че разработва научен метод за „хакване” на любовта, е в основaта на „Любов и инженерство” (2014). Друг негов филм, „История за храната и душата” (2013), е номиниран в конкурса за най-добър среднометражен документален филм на IDFA 2013 – Амстердам. Филмите на Тонислав Христов са показвани на IDFA, Hot Docs, Visions du Réel – Нион, МФФ Пусан – Южна Корея и др.

Филмография:

2014: Любов и инженерство (85 мин.) – Световна премиера: Трайбека 2014 – Ню Йорк;

2014: Награда на публиката – Doc Point – Хелзинки

2013: История за храната и душата (69 мин.) – Номинация за най-добър среднометражен документален филм, IDFA 2014 – Амстердам

2011: Правилата на ергенския живот (78 мин.) – Награда на публиката за най-добър документален филм, София филм фест 2012

2008: Семейство (52 мин.)

2005: Херкулес (17 мин.)

Световни продажби:

Films Transit International www.filmstransit.com

Фестивално разпространение:

Финландска филмова фондация www.ses.fi

Етикети: , , , , ,