Българският филм „Съдилището“ с Голяма награда в САЩ

СъдилищетоБългарският филм „Съдилището“, който е тазгодишното българско предложение за „Оскар” в категорията за чуждоезичен филм, спечели Голямата награда на кинофестивала Heartland в Индианаполис, САЩ.

„Съдилището“ е съпродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. Сценарият е на Марин Дамянов, Емил Спахийски, Стефан Командарев. Оператор е Красимир Андонов. Музиката е на Стефан Вълдобрев. В ролите са Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев.

17 000 заглавия са били предложени за участие тази година, като на финала са номинирани само пет от тях, които се представят лично от режисьорите, преди да бъде направен изборът. Призът, освен голям престиж, носи и 45 000 долара на създателите на продукцията. Това се случва броени дни преди старта на „Оскар”-овата кампанията на „Съдилището“.

„С паричната награда ще си помогнем много тук, защото ще можем да си позволим повече прожекции в Лос Анджелис и по-голяма реклама. Освен това в Индианаполис доста членове на Академията дойдоха да ни поздравят лично, което означава, че говоренето за филма започна“, сподели продуцентът и режисьор Стефан Командарев от САЩ.

Преди 5 години друг негов филм – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, достигна до кратката листа от 9 заглавия, от които се излъчват 5-те номинации за „Оскар“. „Съдилището“ спечели и голямата награда „Златна роза“ за „Най-добър игрален филм“ през 2014 г., а Асен Блатечки бе отличен за „Най-добра мъжка роля“.

Други наградени филми са – голяма наградата за пълнометражен документален филм на фестивала спечели „Ромео кърви“ на режисьора Джейсън Зелдес. Наградата на публиката получи „Изборът на Мари“ на режисьора Жан-Пиер Америс.  Най-добър късометражен игрален филм е „Пътят на чая“ с режисьор Марк Фушар.

Етикети: , , , , ,