Може ли употребата на нелицензираните снимки да бъде „справедливо използване“

Настоящият материал е публикуван за първи път в портала за интелектуална собственост  www.ipbulgaria.bg и се представя с любезното му съдействие.

Публикацията в www.ipbulgaria.bg може да видите тук.

справедливо използванеВъв връзка с  дело,   разглеждано от  районен съд в Ню Йорк, е разгледан въпросa дали нелицензирани снимки (за които не е заплатено авторско право), публикувани от новинарски сайтове, представляват справедливо използване. Съдията не е категоричен и не постановява принципно решение, а единствено разпорежда на ответника Gossip Cop да свали от сайта си една конкретна снимка.

Gossip Cop, сайт, публикуващ новини за знаменитости, е обвинен, че е публикувал три снимки и един видеоклип без разрешение на носителя на авторско право. Част от снимките са придружени от позоваване на оригиналния материал, от който са взети изображенията, както и съответните заглавия. Една от снимките обаче, тази на модела и актриса Либърти Рос, не включва препратка към оригинален материал, а видеото с Гуинет Поутроу не посочва друга новинарска медия. Трите снимки са регистрирани във Ведомството за авторски права на САЩ, докато към момента на съдебното дело, регистрацията на видеото все още е висяща.

След анализ на четирите фактора, използвани, за да се определи дали определени действия могат да се определят като справедливо използване, а именно цел и естество на употребата, естеството на торбата, защитена с авторско правo, каква част от творбата е използвал ответника и ефекта от използването върху потенциалния пазар, съдът уважава искането на ответника за прекратяване на съдебния процес по отношение на видеоклипа и го отхвърля по отношение на трите снимки.

Имайки предвид, че за създаването на снимките се изискват креативни действия, но изображенията са били публикувани преди ответника от други уебсайтове, съдът отказва да даде значителна тежест на фактора оценяване естеството на творбата, защитена с авторскo права. Освен това, както заявява и съда, ако неразрешеното копиране монополизира пазара чрез предлагане на заместващ продукт, то действията на ответника не се определят като справедливо използване.

Очаква се съдът да постанови окончателно решение по случая.

В България, според екипa на специализираната за интелектуална собственост кантора – IP Consulting, действащият Закон за авторско право и сродните му права забранява всякакво използване на обект на авторско право без разрешение за притежателя му. В изложената хипотеза всеки сайт следва да има изричното разрешение на автора на фотографиятза, за да я публикува.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , , ,