Фестивал на изкуствата Трикси адмирира талантливи изпълнители, автори и продуценти

фестивал на изкустватаВ стремежа си да ви запознаваме с все нови и интересни представители на творческите индустри и въобще на изкуството в България, се срещнахме с г-жа Светлана Струнджева, арт директор на фестивал на изкуствата ТРИКСИ, който ежегодно се провежда в курортен комплекс Албена, а няколко дни по-късно – в Балчик. На място се уверихме , че по време на ТРИКСИ си дават среща много талантливи певци, танцьори, хореографи, автори и композитори. 

Здравейте г-жо Струнджева! Преди всичко искам да ви поздравя за прекрасно организираното тазгодишно издание на международния фестивал на изкуствата ТРИКСИ  в Албена, а предстои и в Балчик. Разкажете ни как дойде идеята за фестивала, кога беше първото му издание.

Започнахме в далечната 2007 година. До този момент бяхме гостували на много Международни конкурси и фестивали. Нашите вокални групи „Трикси“ и „6+“ бяха едни от водещите в страната и печелеха овациите на публика и жури у нас и в чужбина.  Естествено дойде идеята за среща в България, в Балчик, на наш фестивал. Така през месец август в гр. Балчик с подкрепата на община Балчик поставихме началото и вокална формация „Трикси“ стана кръстница на фестивала.

Как подбирате журито, което оценява изпълнителите в различните категории? Видяхме, че има певци, автори на песни, уважавани експерти и др.

Журито е международно и различно за всяка категория – Класика, Хореография, Поп рок джаз пеене, Изобразително изкуство. Изпълнители, преподаватели, композитори, продуценти, специалисти, доказали своя професионализъм. Неизменно председател на журито е проф.д-р Пламен Арабов.

Членовете на журито се ангажират със съвместни проекти, инициативи, покани и продуциране не само в рамките на фестивала.

Проф.д-р Ростислав Йовчев вече трета година журира и провежда майсторски клас по пиано. Той музицира заедно с младите изпълнители – лауреати на конкурса. Беше с тях на Гала концерта, на концерта в Съюза на българските композитори на 1 юни 2014, както и на концертите, организирани от Арт центъра в българското посолство в Рим за деня на народните будители.

Тази година акцентът беше проведения workshop „Животът е мюзикъл“. Двама доказали себе си преподаватели, членове на международното жури, ръководители на „Lucky ten studio“, Бостън, САЩ- Анна Кравец-хореограф, заслужил артист на Латвия и Александър Прохоров- певец и вокален педагог  сътвориха чудо за три дни.

Миналата година член на журито Толга Гюрдил, композитор и директор на фестивал в Турция подари песен на Петя Аджопова,с която тя се яви на конкурс в Италия.

Тази година продуцентът и композитор Петко Манчев пое ангажимент за написване и продуциране на две песни  за Валентина Никова-Арт войс център, Пловдив и Анастасия Стоева-Арт център „Бест сингърс“, В.Търново. Две нови песни ще бъдат подарени и на Детска музикална студия „ДО РЕ МИ“, Силистра и Вокална група „Палитра“, Арт център „Палитра“, Добрич.

Назад в годините сме танцували с Мигел Родригес „Салса с Мигел“, китка от български народни танци под ръководството на Стоян Господинов с танцьори от България, Израел и Русия. Много емоционален бе проекта „Всички за един“ – съвместна работа на румънския балет „Динамик“ и певци от България, Малта, Румъния, Израел и Молдова.

Много от участниците излизат на международна сцена за първи път чрез нас, благодарение на поканите на нашите партньори, продуценти и директори на фестивали, членове на международното жури.

фестивал на изкустватаОсвен редактор в copyrights.bg съм и родител на едно от децата, които тази година се изявиха при вас. Били сме на концерти и състезания на много места в България, плюс Румъния и Хърватия, но никъде организаторите не се грижат за участниците си като вас, всичко приключва с последното изпълнение в залата. Защо го правите?

За нас най – важен е духа. Конкурсната програма приключва и много от участниците просто си тръгват с поредните награди. Но това не изчерпва фестивала. Ние искаме те да съхранят приятелствата, емоциите от съпреживените мигове, да се опознаят, да се сприятелят, да правят изкуство, да творят заедно. Програмата на фестивала винаги изненадва с нещо ново и различно. Наше послание за мир пътува и до днес по света – нарисувано платно от децата, което всяка година се удължава  в различна точка на планетата, пренасяно от лауреатите на „Трикси“. Първите участници, лауреати на фестивала вече са на професионалните сцени. Те с умиление  си спомнят за прекрасното лято в България и се завръщат като гости.

Всеки участник във фестивала си тръгва с награда, от поощрение до лауреат първа степен. На какви критерии трябва да отговаря даден изпълнител, за да заслужи най-високата лауреатска степен?

На този въпрос може да отговори журито, на което гласуваме пълно доверие. Ние се радваме на успехите на децата и на мнението на професионалистите, които всяка година забелязват все по – високото ниво на подготовка на участниците. А всички знаем, че зад добрите резултати стои много и всеотдаен труд от страна на изпълнителите и техните ръководители.

Доказателство за качеството на арт фестивал ТРИКСИ  е и близкото ви сътрудничество с Министерство на културата. Какво можете да ни разкажете за комуникацията си с тях, държавата настроена ли е положително към такъв тип прояви?

Министерство на културата е наш партньор и оценява високо нивото на фестивала, както и международните изяви на лауреатите му. Подпомага нашите многобройни инициативи. Имаме подкрепа и от Културния институт към Министъра на външните работи на Република България.

Какви трудности срещате при организирането и провеждането на фестивала? Има ли инфарктни моменти или вече всичко е като „добре смазана машина“?

Трудности може би има, но когато си създал нещо с толкова любов, те не се усещат. Благодарна съм на екипа, който стои зад тази „добре смазана машина“-незабележимо, но професионално и сърцато. Има мисъл за всеки изпълнител и за това той да се почувства частица от цялото, наречено фестивал. С нетърпение очакваме всяко ново издание, старите приятели,новите и непознати участници, отправените предизвикателства.

Най трудна е раздялата в края на всеки фестивал. Но както се пее в нашия химн, по текст на Живко Колев – „…но догодина пак ще бъдем тук, с фестивала…“ Целогодишните участия на конкурси удължават празника и ни сближават още повече.

Иска ни се да имаме възможност да си позволим техническо оформление на по – високо ниво –  звук, светлина, ефекти. Надяваме се и това скоро да стане реалност!

Знаем, че някои лауреати на фестивала продължават с участия в международни музикални конкурси. Какво предстои?

За всеки от лауреатите на фестивала има предложение за участие в Международни конкурси и фестивали. Тяхно право е да приемат или откажат. Но ето, само седмица след Гала концерта тази година дойдоха поредните отличия на наши лауреати.

От 3.07. до 5.07.2015 в г.Наводари, Румъния се проведе Международния конкурс „Delfinul de Aur”, на който България се представя от Лауреати на Международния фестивал на изкуствата „Трикси“. Тази година това бяха – Александра Димитрова, носител на втора награда от таз годишното издание и Виктория Пенева, носител на Гран при от миналогодишното ни издание.

На 24.07.2015 за Международен фестивал в Китай ще отпътуват ВГ „Морски песъчинки, Бургас и балет „Веда Джуниър“, София.

В началото на август в Чехия ще се изявят солисти на Арт войс център Пловдив и Любомира Вушева от Ботевград.

Следват Португалия, Естония, Румъния, Русия, Германия…и така до юни 2015.

Освен с фестивала, заедно с г-н Емил Струнджев сте създали и се грижите за арт център Стринджендо „… където изгряват звездите“. Какво ви дава работата с толкова млади талантливи изпълнители?

Зарежда ни емоционално, предизвиква ни професионално и ни радва. 30 години отдадени на музиката не са малко. В центъра вече се обучават децата на „нашите деца“ и това още повече ни радва.

Почивате ли си някога?

Да, разбира се, макар и рядко. Но сме се научили да почиваме, като сменяме дейностите. Така се раждат още много идеи.

Какви цели си поставяте за следващото издание на фестивала? Ние от copyrights.bg ви пожелаваме все така с ентусиазъм да работите с автори, певци, танцьори… въобще с талантливи млади българи.

Ще направим отново фестивалните дни незабравим празник на духа и таланта. Очакваме изпълнители от България, Израел, Румъния, Украйна, Русия, Полша и Словакия.

Етикети: , ,