Сцена на вековете – изкуство под звездите

Сцена на вековете

© снимка: Dariknews

Ежегодният оперен фестивал Сцена на вековете във Велико Търново беше открит на 24 юли с операта „Борислав“. В програмата на фестивала, провеждащ се на крепостта Царевец е включено и заглавието „Борис Годунов“. Културният форум се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорството със Софийската опера и балет. Тази година събитието се провежда в чест на 830- годишнината от въстанието на Асен и Петър.

Постановката на първата българска историческа опера в четири действия „Борислав“ по повестта на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов ще е едно от музикалните събития това лято. Произведението ще се качи отново на сцена повече от 100 години след своето създаване. Премиерата е на откритата сцена на Царевец на 24 и 25 юли. Зад амбициозния проект стои директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов.

На 31 юли и на 1 август публиката  ще има удоволствието да се наслади на  шедьовъра на руската класика, операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски. Постановката е върху оригиналната версия на операта от 1869 г., но с различен финал – възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел.

На 28 юли трупата на Софийската опера и балет ще представи балета „Зорба гъркът“ по Микис Теодоракис, а на следващия ден почитателите на това изкуство ще могат да видят „Кармен“ и „Рапсодия в синьо“ по музика на Бизе-Шчедрин и Джордж Гершуин. Балетните спектакли ще са в Летния театър в парк „Марно поле“.

Шоуто „Звук и светлина“ ще бъде излъчвано след всеки спектакъл от тазгодишния летен оперен фестивал Сцена на вековете. Публиката на културния форум, всички гости и жители на старата столица могат да видят аудио-визуалния спектакъл на 24, 25 и 31 юли и на 1 август.

Етикети: , , ,