Законът за авторско право на Тайланд вече е част от базата данни на СОИС

авторското правоЗакон за авторското право (No. 3) B.E. 2558 (A.D. 2015) е бил одобрен от Националното Законодателно Събрание на Тайланд, съгласно законодателството е подписан от Краля и публикуван в Кралския вестник на 05 февруари 2015г. Законът е влязъл в сила на 6 април, 2015г., на шестдесетия ден след публикуването в Кралския вестник.

Настоящият закон заменя Закон за авторското право B.E. 2537 (1994), въвеждайки забрана за и санкции при записване на филми в кината, както и освобождаване от отговорност за нарушаване на авторски права на хората с увреждания.

Законът за авторското право е разделен на 5 секции, свързани със следното:

заглавие на Закона (Секция 1);
дата на влизане в сила на Закона (Секция 2);
забрана и санкции при записване на филми в кината (Секции 3 и 5); изключения от авторското право, в полза на хората с увреждания (Секция 4).

Според секция 28/1 на Закона за авторско право на Тайланд Всяко неразрешено записване на филми в кината, дори и за лична употреба, е изрично забранено. Секция 69/1 пък налага санкции при неразрешено записване на изображения, звук и / или цели филми в кината. Извършител на такова нарушение подлежи на 6 месеца до 4 години лишаване от свобода и / или глоба в размер от 100 000 бата за 800 000 бата.

Според новите разпоредби, включени в Закона за авторско право на Тайланд, възпроизвеждането или адаптирането на оригинални произведения в полза на хората с увреждания, е освободено от отговорност за нарушаване на авторски права, при условие, че възпроизвеждането или адаптирането не се прави с цел печалба.

Източник: WIPO Lex News

Етикети: , , ,