Александрина Пендачанска на българска сцена

Александрина Пендачанска

снимка: пресцентър НДК

Българската публика ще има изключителното удоволствие да се наслади на прекрасния глас на една от най-успелите български певици, чаровната оперна дива Александрина Пендачанска.

С грандиозния концерт с начало 19ч на 2 декември, ще започне Новогодишният музикален фестивал (НМФ), който тази година НДК организира за 29-и път.  В програмата е включено най-доброто от репертоара на голямата певица, в съпровод с оркестъра на Държавна опера – Пловдив и гост-диригент италианката Сперанца Скапучи.

Александрина Пендачанска започва да свири на пиано от 5-годишна и завършва Националното музикално училище с пиано и пеене. Прeди 27 години Александрина Пендачанска дебютира като изпълнител в София. Българското сопрано, с успешна кариера на световните сцени е почетен член на Софийската опера. През 2013 г. е удостоена с наградата „Златен век“ на Министерство на културата и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В момента Пендачанска е в Америка за участие в емблематичната си роля на Саломе в операта “Санта Фе”. Преди концерта си в НДК на 2 декември, тя ще пее в „Коронацията на Попея” в Theater an der Wien, Opera Seria в Брюксел La Monnaie и „Мефистофел” (Маргарита) в Баден Баден.

НОВОГОДИШНИЯТ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ в НДК е създаден през 1986 г. по подобие на Музикалните празници във Виена – от големия български диригент Емил Чакъров (1948-1991) – ученик и асистент на Херберт фон Караян. да представя актуалните международни тенденции в музиката, новите имена на световния концертен подиум, както и да образова, и привлича все повече млади хора. През годините в програмата на НМФ са участвали някои от най-изявените български и световни изпълнители.

Източник: Пресцентър на НДК

 

Етикети: , , , , ,