Авторските права и автомобилния пазар в САЩ

авторски праваСпоред редица публикации в американските онлайн издания, в рамките на следващите няколко месеца Ведомството за авторски права на САЩ ще вземе решение дали закон, написан с основна цел да закриля авторско право в литературата и музиката в дигиталната ера, ще пречи на механици и собственици на автомобили да извършват ремонт или диагностика на превозните средства.

Става въпрос за Закона за авторските права в цифровото хилядолетие от 1998г (Digital Millennium Copyright Act of 1998). Предмет на преразглеждане са няколко изключения, едно от които ще позволи на собствениците на автомобили, тенекеджии, механици и други да заобиколят мерките за защита на технологиите и да получат достъп до електронни блокове за управление, както и до софтуерни и компютърни данни, използвани за управление на различни системи, напр. Спирачна и кормилна системи, управление на въздушните възглавници и скоростта.

Повечето потребителски и търговски асоциации в САЩ считат, че е правилно определени лица да са освободени от задължението да спазват някои разпоредби на Закона за авторски права в цифровото хилядолетие. Според тях няма нищо лошо авто любителите да могат да ремонтират, диагностицират, персонализират и усъвършенстват машини със софтуерно управление.

На противоположно становище са големи компании като General Motors и Алианса на автомобилните производители. Аргументът им е, че софтуерното управление често позволява на компаниите да гарантират безопасността на потребителите и е в съответствие с федералните разпоредби за контрол на въглеродните емисии, разхода на гориво и др.

Конкретен довод, който General Motors изтъкват е, че свободния достъп до софтуер би могъл да компрометира тези защити или да спомогне за навлизането на уязвим софтуер на автомобилния пазар. Освен това, според General Motors потребителите вече имат достатъчно начини за достъп до софтуера за ремонт, без да се налага да заобикалят Закона за авторското право.

Очаква се решението да бъде постановено в края на лятото или през есента. Ако се предостави „освобождаване от задължение“, то ще бъде обект на подновяване на всеки три години.

Надежда Драгомирова

Етикети: , ,