Парламентарна комисия гласува доклад за авторските права в цифровата епоха

защита на авторските праваОколо половината от хората, които се опитват да гледат предавания на живо онлайн от собствената си страна, докато са в чужбина, не получават достъп. Този проблем се обяснява със защита на авторските права. Настоящето законодателство в областта е от 2001 година, но Европейската комисия смята да предложи промени до края на 2015 г. Комисията по правни въпроси в ЕП ще гласува на 16 юни доклад, подготвен от Юлия Реда (Зелени/ЕСА, Германия), който очертава позицията на Парламента.

Нужда от промяна

Технологиите и начинът, по който обществото ги използва, са се изменили значително през последните 15 години. „Когато настоящата директива се е изготвяла, е нямало нито смартфони, нито YouTube, нито Facebook“, заявява Юлия Реда. Тя също така изтъква, че обменът на защитено съдържание от една страна в друга се е увеличил рязко.

Опитите за хармонизиране на правилата в тази област на европейско ниво са произвели противоречиви резултати досега, но както посочва авторката на доклада на ЕП, „авторските права засягат живота на всички в Европа днес“ – творци, издатели и потребители. Около седем милиона души в ЕС работят в индустрии, зависими от авторските права, като разпространението на музика. Тези индустрии са допринесли 509 млрд. евро към брутния вътрешен продукт на ЕС през 2013 г.

Докладът на ЕП

С доклада Парламентът възнамерява да изложи препоръките си относно законодателното предложение, което ще бъде представено на по-късен етап от Комисията.

Текстът, който ще бъде гласуван в комисията по правни въпроси, засяга въпроси като гео-блокиране (блокиране на съдържание на географски принцип), ползване на снимки, направени на обществени места, и достъп до съдържание за хора с увреждания. Предлага се правилата за авторските права да не важат за библиотеки, които отдават на заем електронни книги.

Източник: Европейски парламент

Етикети: , , , , , ,