Нарушени ли са наистина авторските права върху песента „ Излел е Дельо хайдутин “

утреландияПрез последните седмици, песента „ Излел е Дельо хайдутин “, която всички познаваме в изпълнение на голямата Валя Балканска, навлезе в медийното ни пространство, но не във връзка с полета си в космоса, а защото наблюдателни киномани установиха, че е използвана в саундтрака към „Утреландия”, филма с Джордж Клуни, който върви в момента по кината. Там тя е включена като ремикс с модерно звучене и променена тоналност.

Както нерядко се случва, новината бе отразена по идентичен начин, на принципа „copy/paste”, заклеймена като кражба, неправомерно използване и т.н. без това заключение да е подкрепено от компетентен анализ. По този повод, Министерство на културата публикува специално прессъобщение, което предоставяме на вашето внимание.

Експертите от Дирекция „Авторско право и сродните му права” на Министерството на културата се опитват да изяснят случая със съдействието на двете дружества за колективна защита на авторските и сродни права – „Музикаутор” и „Профон”, защото в медиите се появиха и противоречиви твърдения, а в някои от публикациите се посочва, че самата песен не е във филма, а е използвана само в трейлър към него.

Важно е да припомним, че по принцип фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите й са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения. Така че в случая няма нарушени авторски права – поради факта, че те не се защитават по закон.

Излел е Дельо хайдутин

Снимка: wikipedia.org

Колкото до изпълнението на Валя Балканска, то трябва да се установи категорично дали наистина е било използвано нейното изпълнение и тогава ще може да се твърди, че са нарушени нейните сродни права като изпълнител. За целта е необходимо да се установи по безспорен начин използването във филма на песента в изпълнение на Валя Балканска, тъй като от това зависи дали тя може да претендира, че правата й са нарушени. Ако е направен обаче изцяло нов запис и в саундтрака на филма не се използва изпълнението на българската певица, то тогава за права не могат да претендират нито изпълнителят, нито продуцентът на звукозаписа.

Екипът на copyrights.bg ще продължи да следи развитието на казуса и при установяване дали изпълнителските права на Валя Балканска са нарушени ще уведоми своевременно читателите си.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , , ,