Българските музеи получават безплатно най-модерната софтуерна система

Българските музеи - софтуерна системаНационалната галерия на изкуствата във Вашингтон и Metropolitan Museum в Ню Йорк въвеждат нова софтуерна система за документиране, съвместна работа и управление на процесите по реставрация на произведения на изкуството, създадена не от кой да е, а от българската технологична компания Sirma ITT. След старта си, платформата, наречена Conservation Space, ще бъде внедрена и в други водещи музеи в Съединени Американски Щати и Европа.

Sirma ще предостави софтуерната платформа безплатно на българските музеи след реализирането на проекта в САЩ и официалното пускане на системата като облачна услуга.

Технологичната система ще осигури среда за сътрудничество и отразяване на работата на професионални реставратори от големи и малки музеи в целия свят. Системата е предназначена да подпомага реставраторите да си сътрудничат, отразяват и ползват детайлна информация като снимки с висока резолюция, рентгенови снимки, научни изследвания на материалите, експертни оценки, информация от предишни интервенции и научни публикации. Така специалистите ще могат по-добре да планират и реализират различни дейности по консервация и реставрация на произведения на изкуството, които често са на стойност десетки милиони долари.

Престижният глобален проект е поверен на българската компания в конкуренция с американски и европейски лидери в бранша, след като тя печели отворен международен конкурс през 2013 г.

Етикети: , , , , , ,