Пловдив презентира в Япония подготовката си за конкурса Европейска столица на културата

културата - ПловдивПловдив и представителите на още седем европейски столици се срещнаха с над 150 културни оператори и артисти, които представяха предложения за общи проекти.

Японската фондация работи с бъдещите културни столици, като подпомага смесени проекти между артисти и културни организации.

По време на годишната среща на Фондация „ЕС-Япония“ (EU-Japan Committee) в Токио,  Пловдив се споразумя с членовете на организацията за сътрудничество в сферата на културата. Серия от срещи се проведоха на 18 и 19 февруари в японската столица, като участие в тях взеха членовете на Управителните съвети на фондацията „ЕС-Япония“, културни организации и артисти и представители на Европейските столици на културата – Рига 2014, Монс 2015, Пилзен 2015, Сан Себастиан 2016, Вро̀цлав 2016, Пафос 2017, Лиоварден 2018 и Пловдив 2019.

По време на форума стана ясно, че EU-Japan Foundation ще финансира японски културни събития в Пловдив, като тепърва ще се даде възможност на български артисти и културни оператори да разработят съвместни проекти или да привлекат японско съдържание и с тях да кандидатстват пред фондация Пловдив 2019 за финансиране.

EU-Japan Foundation е неправителствена организация със седалище в Токио. Дейността на японската фондация се състои в културен обмен с градовете в Европа, спечелили престижната титла. В борда на директорите са представители на водещи фирми в сферата на автомобилостроенето и високите технологии, фармацевтичната индустрия, Международната банка и други представители на бизнеса.

Фондация „Пловдив 2019“

Етикети: , , , , ,