Временно споразумение по случай с нарушени авторски права

нарушени авторски праваАмерикански съдия е отхвърлил част от иска за нарушени авторски права на Twenty-First Century Fox Inc, подаден с цел да се забрани на Dish Network Corp да продават устройства, които позволяват на зрителите да пропускат рекламните паузи, когато гледат предварително дадени програми. В своето решение, районният съдия от Лос Анджелис, Dolly Gee, отхвърля иска на Fox за нарушени авторски права.

Gee се позовава на решене на Върховния съд от миналия юни срещо компанията за видео стриийминг Aereo Inc., iзаключавайки че технологията на Dish, която позволява програми да бъдат гледани на широка гама от мобилни устройства, по същество не представлява „публично изпълнение“ и следователно не нарушава авторски права на Fox.

В свое изказване говорителят на Fox, Scott Grogin казва: „Този случай не е и никога не е бил за права на потребители или за нова технология.“ „Винаги е ставало въпрос за закрилата на творческите произведения от това да бъдат използвани без разрешение.“

Малко след постановяване на решението, страните са помолили съдия Gee да не оповестява подробности, не и преди есента. От Fox и Dish са декларирали, че ще използват периода, за да опитат да постигнат споразумение, което да позволи Fox News да продължат да се излъчват и чрез сателитите на Dish. Любопитен факт е, че след оповестяване на временното „примирие“, Fox постигат най-добър рейтинг от средата на ноември насам.

Надежда Драгомирова

По материали на Reuters и The Hollywood Reporter

Етикети: , , ,