Creative Commons: съдържание със защитени авторски права в интернет

авторски права в интернетВсеки ден в мрежата се качва голям обем цифрово съдържание, което можем да свалим само с натискането на един бутон. За студенти и преподаватели е технически много лесно да използват различни творби и други обекти на интелектуалната собственост по време на процеса на обучение. Именно поради това, е особено важно всички да разбират своите права и отговорности, както потребителите, така и притежателите на авторски права.

„Уърлд” е първият комерсиален интернет доставчик, с което се позволява на отделни абонати да свържат своите компютри към системата чрез телефонно набиране. Световната уеб мрежа е помощно средство на Интернет, но не съществува на някакво определено място в Интернет. До 1992 г. броят на приемните компютри , свързани с интернет надвишава  един милион; до 1998г. САЩ има приблизително 50 милиона потребители на Интернет , а до 2000г. потребителите на интернет възлизат на 133 милиона в Северна Америка и 228 милиона в останалата част на света.

Световната уебмрежа е  просто протокол за размяна на информация и система за идентифициране на мястото на определени информационни елементи на всеки от компютрите, свързани чрез интернет. В интернет се сблъскват две основни права – правото на свобода на информацията и авторското право.

Видеото ще ви запознае с интересната и полезна презентация „Авторско право за педагози“, която се фокусира върху три подхода при използването на цифрово съдържание в интернет и ще ви погне да сте информирани по темата авторски права в интернет.

Етикети: , , , , ,