Защо авторските права са наистина важни?

авторските праваКогато говорим за кражба, първата мисъл на всеки е за някакъв осезаем предмет – компютър, портмоне и т.н. Просто е, някой взема нещо, а друг го губи. Но има и друг вид кражба, тази на идеи или например музикална творба. Тук вече става по-сложно – някой открадва идея, но този, от когото е открадната все още разполага с нея. Може би е по-точно да се каже, че е налице неправомерно копиране, а не кражба.

Какво може и какво не да се копира е регламентирано в законодателството, свързано с авторското право. Основно имуществено право на автора е изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица, освен в случаите, за които законът разпорежда друго. Важно е да се отбележи, че всеки автор може да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението. А използване е налице, когато действията се извършват по начин, даващ възможност произведението да бъде възприето от неограничен брой лица.

Защо авторските права наистина са важни? Как без авторскоправното законодателство бихме се оказали без мащабна киноиндустрия и как нарушаването на авторски права се отразява на икономиката? Научете от видеото:

Етикети: , , , , ,