А Батман можеше вече да е за „свободно използване“…

свободно използванеВ САЩ 1 януари е Ден на свободното използване (Public Domain Day) или просто деня, в който произведенията, чиито авторски права са изтекли през предходната година, стават обществено достояние, т.е за за правомерното им използване не е необходимо притежанието на лиценз или заплащането на някакъв вид обезщетение на авторите или притежателите на права.

До 1998г., според закона творбите отговарят на условията за свободно използване 75 години след своето публикуване (излъчване, излизане от печат и т.н.). След като авторските права на книги, филми и музика изтекат, не просто вече е безплатно да бъдат копирани, но всеки може свободно да ги редактира, модифицира и допълва.

През 1998г. Конгресът в САЩ удължава продължителността на авторските права с още 20 години, което на практика означава 20 годишен мораториум върху използването на по-стари творби. В резултат на това, творби от 20-те и 30-те години на миналия век, чиито авторски права към днешна дата биха били изтекли, остават защитени. Задържането на по-старите произведения като обекти на авторското право, ги прави по-сложни за използване и доразвиване.

Любопитно е да погледнем кои творби щяха да са свободни за използване, ако Конгресът не беше променил закона през 1998г. Ако максималният срок на авторските права беше останал 75 години, всяко произведение, публикувано през 1939г би било свободно за използване от 1 януари тази година. Някои от най-известните примери са Магьосникът от Оз, Гроздовете на гнева, Батман, Отнесени от вихъра и Десет малки негърчета.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , , , ,