Честит рожден ден, кино!

Честит рожден ден, кино!На днешната дата, но през 1895 г. в парижкото Гран-кафе е първата публична демонстрация на „движещи се фотографии“, с помощта на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер.

Пред 35 зрители братята прожектират „Пристигането на един влак“. ”Ужас! Ще ни смачка! “- са първите възгласите при вида на движещия се срещу зрителите влак. Първата своеобразна кинопрожекция е с толкова незначителен успех, че почти никой не вярвал, че това изкуство ще има каквото и да било бъдеще. Седмица по-късно обаче 2 500 души се надпреварвали, за да видят новото изобретение.

Бащата на братя Люмиер притежава фотографско студио и двамата бъдещи изобретатели работят за него. Огюст започва да помага като управител. Луи се заема с физика, а заниманията му в тази посока се оказват доста ползотворни и допринасят за подобрения във фотографските процеси. Една от новостите, които той открива е заснемане на движещ се образ.

Голямо удобство се оказва използването на един и същ апарат за снимане, копиране и прожекция. Както при всяко голямо откритие и за това има спор за неговото авторство. Появяват се съмнения, че изобретен и патентован като „Cinematographe Leon Bouly“ от Леон Були (френски изобретател) на 12 февруари 1892г., но в крайна сметка авторските права стават притежание на Братята Люмиер.

Етикети: , , , , ,