Полският филм „Ида“ спечели филмова награда LUX за 2014 година

филмова наградаВ сряда на официална церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви лауреата на тазгодишната награда за кино LUX на Европейския парламент. „Ида“ е разказ за млада жена, която търси идентичността си и емоционална лична история, изградена в контекста на болезненото минало на Европа.

При получаването на наградата от председателя на ЕП, режисьорът на „Ида“ Павел Павликовски заяви: „Ида е филм, който успя да докосне публиката в цяла Европа. Това показва, че киното все още има важна роля в нашето общество (…). Наградата LUX представлява нов тип награда за европейски филмови творци (…), която също така дава възможност на хиляди европейски граждани да се обединят и изпитат споделени емоции.“

Поздравявайки победителя, г-н Шулц заяви: „Европейските филми не показват просто едно „някъде“ и „някога“ – те представят специфични места и контекст (…). Те ни позволяват да научаваме за общата ни история и за историите на нашите съседи; те разкриват аспекти от реалността и живота на други държави и ни помагат да опознаем себе си и съседите си по-добре. Историите, разказани от европейското кино, ни дават шанса да разберем останалите и да заздравим чувството на обща принадлежност, преодолявайки националните различия“.

Силвия Коста, председател на комисията по култура и образование, допълни: „Инициативата на Европейския парламент за наградата Lux е нещо уникално: три филма със субтитри на 24 езика, показани в 28 страни, в най-малко 18 фестивали, в повече от 40 европейски градове; дебати и разговори за Европа за едни и същи културни продукти. Това е нещо, което не е било правено преди от никого.“

Европейският парламент връчва ежегодно наградата, за да помогне за популяризирането на филми, които докосват сърцето на обществения дебат в Европа. Сред финалистите за 2014 г. бяха и заглавията „Врагът на класа“ (Словения) на Рок Бичек и „Банда момичета“ (Франция) на Селин Сиама.

Заглавията, достигнали до финалната селекция, са субтитрирани на всички 24 официални езика на ЕС благодарение на европейско финансиране. Те бяха прожектирани безплатно по време на LUX дните в 28-те страни членки. Крайният победител беше избран чрез тайно гласуване сред европейските депутати.

Източник: Европейски парламент
Информационно бюро в България

Етикети: , , , , , , ,