Лицензиране на музика и авторски права за начинаещи

лицензиране на музикаКакво означава лицензиране на музика? Накратко – да поискаш разрешение, за да използваш дадено музикално произведение и в повечето случаи да платиш такса за това. Звучи лесно, но всъщност е доста сложно. Лицензират се авторски права върху композиции, текстове и аранжименти на музикални произведения в рамките на всички видове използване, а именно: излъчване, публично изпълнение, механично възпроизвеждане, концертна дейност, адаптации, синхронизиране на музика в реклами, филми, видеоклипове, телевизионни предавания и др.

За да лицензира една телевизия музикалното съдържание в излъчваната програма (безжично или по кабел), трябва да се сключи договор за излъчване по безжичен път, предаване по кабел и механично възпроизвеждане с организация за колективно управление на авторски права.

Когато възпроизвеждате авторска музика публично, по какъвто и да е начин, вие трябва да получите лиценз за правото да я излъчвате. Бихме могли да оприличим реалността на лабиринт, в който е лесно да се изгубиш.

Сложността и цената за лицензиране на музика зависят от много фактори:

– притежателите на права
– вида лиценз, от който се нуждаете
– музиката, която искате да използвате
– приложенията, за които ви е необходима музика
– колко дълго искате да използвате музиката
– територията, на която искате да използвате музиката
– къде живеете вие и къде живеят правопритежателите

Повече можете научите от видеото:

Етикети: , , , , ,