Световен фестивал на анимационния филм – Варна

анимационен филмДесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе във Варна от 10-ти до 14-ти септември във Фестивален и конгресен център. Творци от целия свят пристигат в града, за да споделят опита си и да се срещнат със зрителите. На 11-ти и 13-ти ще се проведат лекции с някои от най-известните личности в света на анимацията. Лекциите ще са с вход свободен. Освен конкурсните програми, ще се излъчат премиерни за България филми, подбрани от последните години. Предвидени са и специални програми и събития за деца. В дните от 7-ми до 9-ти, за да се въвлекат в магията на фестивала, за най-малките са организирани работилници, в които малчуганите ще се превърнат в истински аниматори! Работилничките ще се проведат в Детския кът от 16:00 до 19:00.

Фестивалът ще започне с откриването на две вълнуващи изложби. В Градската художествена галерия от 16:00 ще бъде представена първата – посветена на творчеството на световноизвестния чешки сюрреалист Ян Шванкмайер. Неговото разнообразно и многолико творчество, в което със своя талант участва и съпругата на художника – Ева Шванкмайер, се състои както от анимационни филми така и от колажи, асемблажи, керамични обекти, рисунки, графики, маслени картини… Изложбата разкрива някои от тайните на чудната лаборатория на вълшебника от Прага. Всеки филм и предмет на изкуството, излязъл от нея, със своите оригинални и винаги неочаквани художествени открития, изпраща зрителя в непознати и странни светове, някъде отвъд съновиденията и пределите на фантазията.

От 17:30 във Фестивален и конгресен център ще се открие красивата изложба на комикси „5-звездният герой Спиру“. Създадена от Валония-Брюксел Интернасионал, тази изложба е посветена на един от най-обичаните и известни герои на белгийския франкофонски комикс. През пролетта на далечната 1938 г., когато валонският издател Жан Дюпюи решава да пусне в тираж ново списание за младите, той се обръща към французина Роб-Вел, опитен художник на комикси, с молба да създаде герой, който да стане символ на неговото списание. Така на бял свят се появява Спиру, жизнерадостно и хитро момче, истински „спиру“ (катерица, пакостник – бел.пр.), както казват валонците – той е също и находчив, смел и щедър, какъвто е и образът, който издателят иска да изгради за своите млади читатели. Малко по малко, в продължение на едно столетие, пакостливият юноша ще отстъпи място на младеж, който цени приключенията и смелостта, винаги облечен в червено, който благодарение на молива на поредица художници, сам по себе си ще се превърне в цял един свят – свят, изпълнен с колоритни герои.

В продължение на 75 години, 22-ма художници са работили върху „Приключенията на Спиру“ (който има и нов приятел – нов комикс герой – Фантазио), създавайки 53 албума от основната серия, четири специални серии, шест специални тома, 16 тома „Малкият Спиру“, както и някои други изключителни проекти. Една изложба, създадена от Валония-Брюксел Интернасионал с подкрепата на Белгийския център за комикси и с участието на издателска къща „Дюпюи“.

Етикети: , , , , ,