Окончателен подбор за Европейска столица на културата 2019г.

Европейска столица на културатаНа официална церемония днес от 17:30 ч., в галерия „Средец” на Министерство на културата председателят на експертното жури Стийв Грийн ще обяви името на българския град, който ще бъде номиниран за Европейска столица на културата 2019

На 4 и 5 септември 2014 г. международното заседава в София, за да избере най-добрата кандидатура в конкурса за Европейска столица на културата 2019.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през м. май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 г.

В съответствие с установената процедура изборът на „Европейска столица на културата” се осъществява чрез национален конкурс, който протича в два етапа: предварителен подбор и окончателен избор. До втория етап от конкурса достигнаха София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Тези градове финалисти вложиха много сериозни усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август т.г. делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември – във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново.

След събеседване с представителите на градовете кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019. Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

На официална церемония от 17:30 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски”№ 17 председателят на журито Стийв Грийн ще съобщи името на българския град, който експертното жури ще препоръча да бъде номиниран за Европейска столица на културата 2019.

Журито, което ще реши кой град кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти като Европейска столица на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 членове на журито са българи.

Източник: Министерство на културата

Етикети: , , , ,