Сайтът, отговорен за неправомерното изтичане на снимки променя политиката си за защита на авторски права

притежател на праваСлед като бе атакуван, че е предоставил платформа за масовото публикуване на откраднати голи снимки на известни личности от света на шоубизнеса, бюлетинът 4chan е актуализирал своята политика по отношение на материали със защитени авторски права.

До въвеждането на новата политика, съдържанието публикувано от 4chan е било изпращано до т.нар. недостъпна черна дупка в интернет. С промяната се цели правопритежателите на интелектуална собственост да разполагат с инструкции за докладване на нарушения в съответствие със Закона за авторското право в цифровото хилядолетие от 1998 (Digital Millennium Copyright Act (DMCA)).

Според DMCA уеб страниците не носят отговорност за нарушаване на авторски права. В замяна на това, сайтовете са задължени веднага да свалят дадено съдържание, ако се получи съответното искане от притежател на права, без значение дали то е основателно или не. Ако уеб страницата не се отзове на искането, тя вече подлежи на отговорност.

Според възприетата от 4chan политика съгласно DMCA, потребителите се приканват да изпращат известия за нарушени авторски права, които да съдържат шест елемента: електронен подпис, изрично посочване на спорния материал, информация за това къде може да бъде открито съдържанието, информация за контакт, декларация за добросъвестно считане, че използването на материала не е одобрено от притежателя на авторските права и декларация, че предоставената информация е точна и вярна, а уведомяващата страна има правото да подаде жалбата от името на правопритежателя.

При уеб страници като YouTube този процес работи добре, но далеч не е толкова ефективен за 4chan. Според секцията „често задавани въпроси“ на 4chan, съдържанието присъства на сайта за период от няколко часа до няколко дни. Следователно, докато забележите съдържанието и попълните уведомлението с всичките му шест компонента, посочени в новата политика на 4chan, то може вече да е изчезнало.

Тази политика е двойно по-неефективна що се отнася до голите снимки на звезди като Дженифър Лоурунс, Кейт Ъптън и др. Веднъж видяни в сайта на 4chan, те биват разпращани и споделяни хиляди пъти. Така, дори и да бъдат изтрити от източника 4chan, те могат да се намират на безброй други места.

Източник: Newsweek

Етикети: , , , , , , ,