Новият летен фестивал на Варна

летен фестивал - логоРАДАР е новият летен фестивал на Варна, в който се срещат джаз, класика, електронна музика и видео. Култовото британско електронно дуо PLAID са гвоздеят сред концертите и работилниците, които продължават от 17 до 23 август и включват 18 артисти от 4 страни.

Новият музикален фестивал РАДАР www.radar–festival.eu заяви своето място в пъстрата палитра на варненските летни събития. Фестивалът се случва в дните от 17 до 23 август в популярни клубни места в морската столица. 6 концерта и 4 уъркшопа включва наситената програма, в която ще вземат участие 18 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Холандия.

„Нашият RADAR засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство, търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници, търси иновациите и ползва новите технологии – споделя директорът на фестивала Светлозара Христова. – Надяваме се публиката да приеме платформата на фестивала като пространство за зареждаща неочаквана среща с една нова естетика.“

„Искаме публиката да усети музиката по нов начин – допълва артистичният директор на фестивала пианистът, композитор и продуцент Димитър Бодуров, който работи в Холандия и е разпознаваемо име на европейската джаз сцена. – Следваме европейската и световна тенденция, спрямо която границата между изкуствата става все по неуловима, което открива нови изразни средства за артистите. Целта ни е да превърнем РАДАР в платформа не само за споделяне на иновативни идеи, а и за продуциране на проекти.“

Българският проект на 18.08., в Хоризонт, е JAZZTORY и разказва в звук и картина историята на джаз иконата на миналия век Били Холидей. В ролята й ще влезе певицата Андрония Попова, позната на публиката от ретро-джаз триото Sentimental Swingers, както и от авторския й проект Nasekomix. Участват още Димитър Льолев, саксофон, Георги Дончев – контрабас, Димитър Бодуров – пиано и Боби Петров – барабани.
Още два проекта са с участието на български музиканти. На 21.08. е UFON!X www.facebook.com/UFONIX.eu, който ще смеси електро-акустичен амбиент с видео арт. Ще го видим в Кубо с участието на Moodix – програмиране, семплиране и ефекти, Нейко Бодуров, тромпет, Роел Холандер, саксофони, и VJ Synth, видео в реално време и мапинг. Проект, който превежда музиката на езика на цветовете.

На 22.08. е NEOFOBIC www.neofobic.com – българо-германска колаборация на Димитър Бодуров и Йенс Дюпе с немския видео артист Свен Хане, базиран на свободни импровизации със сеплиране на живо. NEOFOBIC е първата колаборация, продуцирана от РАДАР.

Създателите на РАДАР признават, че се радват на изнанедващ интерес към формата на фестивала, както и на подкрепа от хора и организации с любопитство към смелите и иновативни идеи. Екипът на фестивала гледа с оптимизъм към започващото първо издание и е убеден, че чрез него се открива нова ниша в артистичното поле на Варна.

Източник: VARNA2019

Етикети: , , , , , , , , ,