Заради изображения с авторски права художник съди American Eagle

Неизвестен, поне до момента, уличен творец от Маями съди American Eagle Outfitters с твърдението, че без разрешение са използвали негова творба в своя рекламна кампания.

изображения с авторски праваDavid Anasagasti, уличен художник на графити, по-известен като “Ahol Sniffs Glue,” е завел дело във Федерален съд Ню Йорк, обвинявайки American Eagle в кражба на две изображения с авторски права, показващи това, с което е най-известен, много редове с полупритворени очи. В иска са изложени твърдения, че производителят на облекла е използвал творбата в своите магазини, В интернет и на огромни билбордове без позволението на Anasagasti.

„Ahol не рисува за корпорации,“ казва Gregg Shienbaum, агент на Anasagasti. „Той рисува, защото обича да го прави.” “Творбите му представляват хората от работническата класа, които се борят и са добри”.

Местният вестник Miami New Times наскоро е определил Anasagasti за най-добрия уличен художник в Маями. Сънливите му очи могат да се видят на много места в Маями, включително в известния квартал на творци Уинууд. В иска се казва още, че American Eagle са провели фотосесия с модели именно в Уинууд, кадри от която са използвани в различни реклами по света.

Въпреки че авторските права са регистрирани след началото на рекламната кампания на American Eagle, художникът води делото заради неуточнени щети и приходи, възникнали в следствие на нарушението.

Надежда Драгомирова

Източник: REUTERS

Етикети: , , , , , ,